eBike tuning wordt verleden tijd. De oplossing!

Het tunen van e-bikes brengt risico’s met zich mee. Wat velen niet weten: het met een getunede e-bike deelnemen aan het verkeer op de openbare weg, kan naast technische en veiligheidsrelevante consequenties ook ernstige juridische gevolgen hebben. Voorlichting en preventie zijn belangrijk. Maar ook in technisch opzicht worden maatregelen getroffen die manipulatie in de toekomst moeilijker moeten maken.

Bosch eBike Systems brengt voor modeljaar 2020 software op de markt die tuning van de e-bike herkent en vervolgens de ondersteuning vermindert.

Met deze oplossing komt Bosch tegemoet aan een eis die in de huidige Europese norm (EN 15194:2017) voor fietsen met elektrische ondersteuning is opgenomen – en zet Bosch een nieuwe, belangrijke stap in de strijd tegen tuning.

Nieuwe software ter bescherming tegen tuning

Bosch eBike Systems heeft software ontwikkeld die door middel van sensoren tijdens het rijden vaststelt of de e-bike is getuned. Als de software constateert dat er sprake is van manipulatie, schakelt de e-bike automatisch naar de noodmodus. Het gevolg: een foutcode op het display geeft aan dat er is gemanipuleerd en de elektrische ondersteuning wordt verminderd. De e-biker kan de oorspronkelijke rijtoestand herstellen door ongeveer 90 minuten met de e- bike te rijden.

Zodra het systeem echter weer in de normale modus werkt, wordt opnieuw de vraag naar manipulatie gesteld. Na de derde keer kan de noodmodus alleen nog met de Bosch DiagnosticTool bij de dealer worden opgeheven. Dit beperkt het rijplezier en maakt manipulatie onaantrekkelijk. De software wordt vanaf modeljaar 2020 in alle e-bike-aandrijvingssystemen van Bosch ingebouwd. In principe kunnen dealers met behulp van de Bosch DiagnosticTool manipulatie aan de e-bike zelfs herkennen wanneer de tuningset van tevoren is verwijderd. De dealer kan zien of en hoe vaak de e-bike is getuned.

Gelijkstelling van fiets en eBike

Voor Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems, vormt deze innovatie een grote stap vooruit in de strijd tegen tuning:

“We blijven hardnekkig strijden tegen tuning en onze techniek steeds verder doorontwikkelen. Voor ons is het belangrijk dat e-bikes – dat wil zeggen elektrische fietsen met ondersteuning tot maximaal 25 km/u – ook in de toekomst als fiets erkend blijven, met alle bijbehorende rechten en plichten. Deze status moeten we beschermen en in stand houden, zodat fietsers kunnen blijven genieten van rijden met een elektrische wind in de rug.”

Om deze reden maakt Bosch eBike Systems zich sterk voor e-biken met verantwoordelijkheidsbesef en conform wet- en regelgeving.

Wat is tuning eigenlijk precies?

E-bikes met ondersteuning tot 25 km/u en een continu nominaal vermogen van de motor tot maximaal 250 watt worden voor de wet behandeld als fietsen: zonder verzekering, kenteken of rijbewijs. Ook geldt er geen minimumleeftijd. Met behulp van tuningsets is het mogelijk om de maximumsnelheid met ondersteuning van de motor te verhogen, doordat de snelheidsmeter van de motor een aanzienlijk lagere snelheid dan de werkelijke snelheid registreert. Daardoor blijft de aandrijving ondersteunen, totdat de snelheidsmeter 25 km/u aangeeft. Het risico daarbij: het gevaar bestaat dat de koper mogelijk de bestaande garantie op het Bosch eBike- systeem en op andere fietsonderdelen verliest. Ook technische gevolgen zijn mogelijk: door verkeerd gebruik van het systeem kan de levensduur van de onderdelen afnemen en riskeert de e-biker schade aan de drive unit en aan de fiets.

Tuning is geen licht vergrijp

Wie zijn e-bike tunet, rijdt volgens de wet niet meer op een aan de fiets gelijkgestelde elektrische fiets en moet met de gevolgen daarvan rekening houden. De getunede e-bike wordt doorgaans beschouwd als een bromfiets. Daarbij horen verplicht een rijbewijs en een verzekering. Overtredingen kunnen leiden tot een proces-verbaal wegens het rijden zonder rijbewijs of overtreding van de wettelijke verplichting tot verzekering – overtreders lopen kans op boetes en gevangenisstraf, naast eventuele privaatrechtelijke gevolgen zoals bijvoorbeeld aansprakelijkheid voor persoonlijke letsel bij een ongeval. Bovendien: tuning tast de veiligheid van de e-bike aan en brengt zowel de fietser als andere verkeersdeelnemers in gevaar.

“Wie zijn e-bike door tuning manipuleert en daardoor mogelijk ongevallen en letsel of de koop toeneemt, lokt strengere regelgeving en een toekomstig verbod door de politiek uit – en verspeelt daarmee de op dit moment nog geldende voordelen voor alle andere e-bike-fans! Om met volle teugen te kunnen genieten van de charme van de e-bike, is tuning volledig onnodig. Integendeel: bij tuning gaat het eigenlijke plezier verloren – zowel bij ontspannen cruisen als bij fair sporten”, aldus Fleischer.

10 years Bosch eBike Systems – Stuttgart (DE)

Loading

Total
0
Shares
Related Posts