Ze blijken, na een aantal jaar van tegenkanting en scepticisme, de mobiliteitsdruk van de wagen op de steden aanzienlijk te verminderen. Bovendien is de e-bike, en de fiets in het algemeen, een milieuvriendelijk alternatief voor de wagen, het is gezond voor lichaam en geest én de steden worden simpelweg aangenamer voor haar inwoners en toevallige passanten. Het enige wat je met de e-bike moet doen na gebruik is ze even het stopcontact insteken. Maar zo’n oplaadbeurt, wat kost dat nu eigenlijk?
Double Trouble! Wanneer je je fiets niet pro-actief onderhoudt.
Een e-bike is niet altijd even goedkoop. Zeker niet als je op zoek bent naar een luxueuzer model. Het is daarom niet onverstandig om even na te gaan hoeveel die e-bike je na de aankoop nog zal kosten. Want elektriciteit mag dan wel goedkoper zijn dan brandstof, gratis is het nog steeds niet. Om de kosten te schatten gaan we dat schoolbankentrauma nog eens van onder het stof te halen. Klaar voor een eerstegraads-wiskundeles?
De rekensom
Sophie fietst elke dag van en naar haar werk. De woon-werkafstand bedraagt 20 km. Wetende dat ze ‘s avonds ook nog terug thuis moet raken, rijdt ze dus dagelijks 40 km. Over die afstand verbruikt de gemiddelde elektrische fiets om en bij de 695 Wh. De prijs van 1 kWh ligt op 0,23 euro.
Hoeveel bedragen de kosten van een oplaadbeurt van de elektrische fiets van Sophie elke dag?
(0,23 euro : 1000 kWh) * 695 kWh = 0,16 euro
Dit was zonder twijfel niet meteen een van de meest aangename stukjes tekst die u de afgelopen weken gelezen hebt. Maar nu weten we wel hoeveel het kost om een afstand van 40 km te overbruggen met een e-bike. Stel nu dat Sophie een fervent fietser is, en deze afstand elke dag van de week, maand in maand uit, aflegt. Dat zou betekenen dat onze eenzame fietser over 260 dagen een totale afstand afgelegd heeft van 10.400 km. De totale kosten van een jaartje met de fiets naar het werk? Die bedragen nog geen 42 euro.
En de auto?
Het reëele gemiddelde verbruik van een personenwagen vandaag (dus niet het verbruik dat de autoconstructeurs zelf publiceren, maar het werkelijke verbruik) bedraagt om en bij de 6,5 liter per 100 km. Over een afstand van 10.400 km verbruik je dus met een relatief zuinige wagen 676 liter… op één jaar. Rekeninghoudend met de gemiddelde prijs van diesel het afgelopen jaar kom je uit op een bedrag van 1.014 euro, enkel voor je woon-werkverkeer, nota bene.
Het hoeft dus geen extra verantwoording over het ‘waarom’ achter de elektrische fiets. Het is niet alleen een groener alternatief, maar ook nog eens beter voor uw portemonne, 24 keer beter om precies te zijn.
Oh, hebben we het al over kilometervergoeding gehad?