Elektrisch fietsen in de Vlaamse Ardennen.

We gaan op pad in de Vlaamse Ardennen met een snelle e-bike. Zacht glooiend, sterk hellend, een stukje off-road, stevige kasseien, je vindt het allemaal in de regio van ‘Vlaanderens Mooiste’.

Centrum van de fietscultuur.

Op amper 20 kilometer ten zuiden van Gent en 30 kilometer van Kortrijk vinden we de Vlaamse Ardennen. De streek is dé fietsregio in Oost-Vlaanderen. De verstedelijkte provincie voorziet heel wat fietsroutes, maar hét centrum van de fietscultuur ligt in Oudenaarde. We verkenden de regio met een Strömer ST2, een snelle e-bike die de heuvels zonder problemen aankan.

Oorzaak of gevolg, de Ronde van Vlaanderen heeft in het succes van de regio uiteraard een groot aandeel. En ook daarvan is Oudenaarde het centrum. We komen er op dertig meter van de Sint-Walburgakerk het ‘Centrum Ronde van Vlaanderen’ tegen. We kunnen er terecht voor de expo die ‘Vlaanderens Mooiste’ in geuren en kleuren tentoonstelt. Elke 3-4 maanden organiseert het Centrum ook een tijdelijke expo. Boeiend thema is de huidige expo ‘Koninginnen van de Koers’, ze werpt een origineel licht op de evolutie en de rijkdom van vrouwen in de wielersport in haar brede maatschappelijke context.

Vertrek vanuit Gent.

Vertrek richting Oudenaarde met Google Maps op het stuur. Die vertelt ons: ‘bijna 2 uur fietsen’. Wat Google niet weet, is dat we onderweg zijn met een e-bike. Die tijd halveer je best wanneer je stevig doorfietst. Aangekomen in Oudenaarde laden we onze e-bike op voor het wisselende landschap. Het meermaals verhogen van de elektrische stand is nodig om de heuvels op te geraken en dat voelt je batterij. Indien mogelijk, is een tweede batterij dus aan te raden. Op heel wat punten kun je reeds je elektrische fiets opladen.

Vertrek je vanuit de markt in Oudenaarde, dan geraak je onmiddellijk de heuvels in. Het is moeilijk verdwalen in de Vlaamse Ardennen. De vele pijltjes, vaak in het teken van de Ronde van Vlaanderen wijzen je de weg naar de Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg. Ook die sterke heuvels zijn geen probleem met een e-bike. Een elektrische fiets (tot 25 km/u) is vaak minder krachtig maar ook die geraakt gemakkelijk bergop, al moet je zelf wat meer moeite doen.

Fietsen huren.

Heb je zelf geen elektrische fiets? De website van stad Oudenaarde geeft je een overzicht van locaties waar je fietsen kan huren. Raadpleeg wel op voorhand of er fietsen beschikbaar zijn.

Nagenieten in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Ook de fietser heeft een oplaadbeurt nodig en dat doen we in de brasserie gekoppeld aan het Centrum Ronde van Vlaanderen. De brasserie werd recentelijk in een nieuwe jasjes gestoken onder de naam ‘Peloton Café’. Een dagje fietsen in de Vlaamse Ardennen, gaat bij mij meestal gepaard met een bezoek aan het Centrum en de brasserie.

In samenwerking met Veelomag en Fietsersbond.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts