Elektrisch koersen: The next best thing?

Dat e-bikes trending zijn, is geen geheim meer. Je kan vandaag je deur niet meer uit zonder er eentje in het straatbeeld te zien. Maar het beeld dat we zien, is vaak hetzelfde. Het zijn vooral stadsfietsen die de elektrische transformatie ondergaan hebben. Speed pedelecs en elektrische stadsfietsen zijn volledig ingeburgerd in het woon-werkverkeer, maar waar blijft die e-racefiets? En waarom komt die zo moeilijk van de grond?

OPINIESTUK – DAAN VAN DE VERRE

Meningen veranderen

Waar vroeger elektrische fietsen iets waren voor early adopters, zijn ze nu overal te bespeuren. Vroeger werden enkel de gevaren van elektrisch fietsen in het daglicht gezet, de hoge kosten en de ‘hinder’ die ze veroorzaken voor andere weggebruikers. De tijd heeft ons geleerd dat die zorgen en doemgedachten onterecht waren. E-bikes hebben terecht hun plaats in het verkeer opgeëist, en de tegenstanders? Die rijden ondertussen zelf op een elektrisch model rond.

Ook de motoren van elektrische stadsfietsen worden steeds vaker verwerkt in het frame.

Elektrisch naar ‘t werk

Elektrische stadsfietsen en speed pedelecs worden steeds vaker gebruikt voor woon-werkverkeer. En dat is positief om de druk van de wagen op de steden te verminderen. Steeds meer wagens worden vervangen door e-bikes en dat is positief voor de luchtkwaliteit, maar ook voor de stadsmobiliteit en de stadsbeleving in het algemeen. De elektrische fiets heeft duidelijk invloed op de hedendaagse Vlaamse mobiliteit en daar lijkt binnenkort niet meteen verandering in te komen.

… maar ook elders

En die elektrische trend heeft zich niet alleen doorgezet in de steden en gemeenten in ons land. Ook voor de sportieve en recreatieve sporter heeft de e-bike zijn diensten al bewezen, vooral voor de fervente mountainbiker dan toch.

Mountainbiken, ook bij ons, is niet van de poes. De hellingsgraad in bossen en mountainbike trails bezuiden Samber en Maas zijn vaak schrikbarend. In groep fietsen én die groep grotendeels samenhouden wordt daarom moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk. Om ervoor te zorgen dat iedereen het tempo van de sterkste man in koers kan volgen, kunnen e-mtb’s van pas komen. Op die manier blijft de rit leuk voor iedereen en kunnen ook de mindere goden genieten van een aangename rit, zonder te sterven achteraan het peloton, als dat peloton nog niet verdwenen is uiteraard.

De e-mtb in actie, getest en goedgekeurd.

Maar de elektrische trend zoals we die zien in steden en bossen is niet aanwezig in het wegwielrennen. Daar lijkt de e-bike nog steeds een taboe. Maar waarom toch?

Elektrisch op de weg, geen optie?

Elektrische racefietsen, jawel zij bestaan ook. Al is de kans kleiner dat je zulke modellen dagelijks de revue ziet passeren. In de wereld van het wegwielrennen is het namelijk nog steeds een taboe om rond te rijden op een koersfiets met elektrische ondersteuning.

Volgens insiders, waaronder ik mezelf reken, is de bedoeling van koersen om gezond te blijven, te genieten van de natuur, gebouwen rondom ons en elkaar. Omdat de factor ‘gezond en sportief blijven’ een grote rol speelt bij wegwielrenners, wordt de aankoop van die elektrische fiets vaak uitgesteld, of het idee wordt gewoon van tafel geveegd. Maar is dit onterecht?

‘Fietsen om gezond te blijven’ kan ook met wat extra ondersteuning, of dat nu op een mountainbike, stadsfiets of koersfiets het geval is.

De weekend-fietser

De weekend-fietser zoals we die kennen, schokschouderend in het peloton op zondagmorgen, is over het algemeen een pak minder sportief tijdens de week, althans als het op fietsen aankomt. De zondagsfietser die ‘s morgens vroeg na de koffie vertrekt voor een tochtje van enkele tientallen kilometers, kiest tijdens de week toch vaker voor de wagen om naar het werk te gaan, en laat die fiets links liggen.

De elektrische racefiets heeft vanuit sportieve hoek nog steeds veel tegenkanting. Maar is dit wel terecht? Het is misschien die trigger die weekendfietsers nodig hebben om tijdens de week ook wat meer voor de fiets te kiezen? Het voorzien van elektrische ondersteuning op racefietsen is een manier om de sportieve beleving met een e-bike te vergroten. Je bent als e-racefietser nog steeds sportief, het gaat alleen wat makkelijker bergop en bij wind op kop.

Maar begrijp me niet verkeerd. Dit is geen pleidooi voor het verbannen van de wagen. Wel een positieve fietsboodschap. Fietsen naar het werk is gezond, punt. En ook e-sporters (en daarmee bedoel ik niet gamers) beleven meer.

De toekomst van de fiets is elektrisch. Hou de taboes dus achterwege, waar taboes trouwens thuishoren. Rijdt elektrisch wanneer je kan en niet-elektrisch wanneer je wil.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts