Je fiets is gestolen. Wat nu? 2 stappen:

Je fiets is gestolen? Wat nu… Eerst een paar keer rustig ademhalen… en dan staan je meteen twee dingen te doen: aangifte doen en op zoek gaan naar je fiets.

Aangifte doen

Het beste eerbetoon aan je gestolen fiets is een aangifte bij de politie. Zo geef je een signaal dat fietsdiefstal een prioriteit moet worden. Hoe meer de officiële statistieken overeenkomen met de ware cijfers, hoe meer druk op de bevoegde instanties om dit probleem beter aan te pakken.

Maar denk ook hieraan: als je fiets terugvindt, kan je enkel bewijzen dat die fiets van jou is als je voordien aangifte hebt gedaan.

En misschien is je fiets verzekerd? Met een pv die bewijst dat de voorwaarden in je polis gerespecteerd werden, krijg je bijna de volledige waarde terugbetaald.

 • Bij het dichtstbijzijnde politiekantoor:
  Geef zoveel mogelijk details: de plaats waar je je fiets achterliet, het moment dat je de fiets het laatst zag, opvallende kenmerken,… Nog beter is een foto of een identikit van je fiets. Vraag nadien het PV-nummer van je verklaring. Dat kan handig zijn als je je fiets terugvindt.
 • Via Police on Web:
  Dit gaat sneller én de diefstal is meteen nationaal geregistreerd, wat nog beter is voor de statistieken.
 • Op Bye Bye Bicycle kunnen Brusselaars aanvullen hun ervaring delen. Met de getuigenissen willen we druk zetten op de regionale autoriteiten.

Ga op zoek naar je fiets

Eens je klacht ingediend hebt, kun je zelf wat speurwerk verrichten.

 • Vind je je fiets terug op een website als eBay of 2dehands.be? Maak een afspraak (alsof je de fiets wil kopen) en vraag de politie om met je mee te gaan.
 • Vind je je fiets terug op een rommelmarkt, in een tweedehands winkel? Meld het bij de verkoper én de politie. Bewijs dat de fiets van jou is via je rijksregisternummer (als hij gegraveerd is) en een kopie van je aangifte.
 • Stond je fiets (fout of te lang) geparkeerd aan het station? Dan is hij misschien niet gestolen, maar verwijderd door de medewerkers van het Fietspunt. Ga snel langs om hem terug te vragen!
 • Weesfietsen en achtergelaten gestolen fietsen worden verzameld in centrale depots. Vanaf dan heeft de eigenaar drie maanden tijd om zich bekend te maken. Kijk regelmatig of je fiets al gevonden is via de nationale website gevondenfietsen.be

Bijdrage door:

Je fiets Track & Tracen? Dat kan met deze gadget.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts