Fiets veilig achterlaten zonder slot?

Jaarlijks worden er volgens de politie in Vlaanderen 32.000 fietsen gestolen. FEBIAC, de Belgisch-Luxemburgse federatie voor de auto en fiets, heeft het zelfs over 150.000. Met de komst van de e-bike ziet het er niet naar uit dat dit cijfer snel zal dalen. Maar er zijn wel heel wat projecten om fietsdiefstallen tegen te gaan. IBM gaat in Nederland gebruik maken van blockchaintechnologie om dit probleem te verhelpen.

Blockchaintechnologie ken je misschien nog van de bekende cryptocurrency Bitcoin, dat te pas en te onpas in de media verschijnt. Maar wat is dat nu precies?

Blockchain is een systeem dat gegevens over vanalles en nog wat kan vastleggen. Je kan het vergelijken met een wolk waarin alle informatie rond een product of transactie op te vinden is. Alle informatie over datzelfde onderwerp is beschikbaar voor iedereen die deel uitmaakt van die specifieke wolk. Veelvoorkomende voorbeelden zijn geldoverschrijvingen, eigendomsaktes of persoonlijke berichten. Maar nu wil IBM de technologie gaan gebruiken om fietsdiefstallen te stoppen.

Waarom blockchain?

Gerard Doll, directeur van RDW, een Nederlands overheidsorgaan dat zich bezighoudt met de registratie van gemotoriseerde voertuigen, legt het uit: “We zijn 2 jaar geleden naar blockchain beginnen kijken. We zochten een manier om fietsen efficiënter te registreren en vooral meerdere partijen te betrekken bij de registratie ervan, om zo diefstallen zoveel mogelijk te vermijden.”

“Toen we zagen hoe goed de elektrische fietsen, die toch aan de dure kant zijn, het deden in Nederland begonnen we met het opzetten van een eerste versie van het bike blockchainsysteem. Een systeem om fietsen snel te registreren en diefstallen sneller te documenteren.”

Elke grote blauwe cirkel kan gezien worden als wolk aan informatie, waartoe iedereen toegang heeft.

Te moeilijk om diefstal te melden

Het grootste probleem is dat het melden van een fietsdiefstal vandaag, overal ter wereld, te veel tijd in beslag neemt en te omslachtig is. Alle partijen die betrokken zijn bij de diefstal zijn afhankelijk van elkaar voor informatie rond de gestolen fiets. Het duurt vaak weken vooraleer je de registratieperiode van een gestolen fiets achter de rug hebt.

Blockchaintechnologie zou alle stress rond de melding moeten doen wegvallen. Met de bike blockchain, zoals het systeem vaak genoemd wordt, kan je in luttele seconden melden dat je fiets werd gestolen. Het grote voordeel is dat die informatie voor alle partijen meteen beschikbaar is.

Hoe werkt het?

De eigenaar van de fiets registreert zijn stalen ros via de RDW-app. Voor andere partijen zoals politie en verzekeraars zijn aangepaste apps gecreeërd, door RDW zelf. Zij krijgen via de app net die informatie binnen die voor hen van belang is.

Via de app wordt de fiets op slot gedaan met een zogenaamd smart lock. Dat is een extra uitrusting op de fiets, waardoor de fiets via Bluethooth met de gsm geconecteerd is. Als je de fiets vergrendelt creëer je een code die de status van je fiets voorstelt. In deze code is informatie te vinden over de locatie, datum en vergrendeling. Dat wordt doorgestuurd naar The Internet of Things van IBM. Een soort wolk waarin alle informatie een plaats krijgt.

Wanneer de fiets blijkt gestolen te zijn moet de eigenaar dit melden via de RDW-app. De informatie over de fietsdiefstal komt binnen bij de politie, samen met een actuele lijst van gestolen fietsen. Deze bevestigt na verificatie van de diefstal, de gestolen fiets in het blockchainnetwerk. Die informatie gaat naar de verzekeraar, die snel kan opzoeken of de gedupeerde verzekerd was, of de fiets op slot was en of de politie de diefstal geregistreerd heeft. Alles zou op die manier kunnen gebeuren zonder bureaucratische organen en zal het allemaal sneller maken.

Toekomst zonder diefstal

Het gebruik van blockchain om goederen te registreren zou er in de toekomst voor moeten zorgen dat er niet meer geknoeid kan worden met gegevens. Zo kunnen gebruikers van over de hele wereld op gelijk welk moment de eigendomsstatus van een product controleren. Dit zou het moeilijker maken om gestolen goederen zomaar door te verkopen of per ongeluk aan te kopen. Wat blockchain doet is de de markt waarop dieven handelen verkleinen, tot er geen mogelijkheden meer zijn om gestolen goederen zomaar te verhandelen.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts