Op zoek naar nieuwe fietsroutes voor deze zomer? Een tip!

EuroVelo fietsroutes zijn een initiatief van de European Cycling Federation (ECF). Deze internationale routes zijn lang tot heel lang en lopen minimum door twee verschillende landen. Samen met MaXperienceSpain publiceren we dit artikel. Volg even mee in hun overzicht van deze interessante fietsroutes.

Aan dit project werken in totaal zes landen mee: Noorwegen, het Verenigd Koningrijk, Ierland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Ook vijf autonome Spaanse regio’s zoals: Navarra, La Rioja, Castilla y Leon, Extremadura en Andalusië.

De afstand door Spanje bedraagt ongeveer 1.373 km. Lopend van Navarra, tot Andalusië. De route is gebaseerd op de cultuur van oude Historische Paden van de regio’s waar deze doorheen loopt. Beginnend in de Pyreneën bij Navarra aan de Atlantische zeezijde en eindigend aan de Atlantische kust in Zuid-Spanje.

De 514 km lange fietsroute die door de regio Castilla y Leon loopt, doorkruist 4 historische paden. Zijnde het Kanaal van Castilla, de Santiagoroute, de Dueroroute en de Zilverroute. Zij vertegenwoordigen vier door Unesco uitgeroepen Werelderfgoederen en drie gekwalificeerde wijnroutes. Kortom een magnifieke tocht met historische steden en eeuwenoude paden. Enkelen paden komen zelf nog uit de Romaanse en Gotische tijd. Er zijn ook wijnroutes waarbij je kan genieten van een uitstekende gastronomie en wijnen met het Denominacion de Origen certificaat.

De tocht komt vanuit La Rioja over de Santiagoroute de plaats Burgos binnen. Daar kun je een mooie kathedraal bezoeken. Een van de grootste bewijzen van Gotische kunst die als enige kathedraal in Spanje tot Erfgoed van de Mensheid is bezegeld. Iets buiten Burgos ligt het Yacimiento Arquelógico van de Sierra de Atapuerca. Een duidelijk bewijs van de menselijke evolutie, ook op de lijst van Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Via het Kanaal van Castilla bij Palencia en de Dueroroute, komen we langs fietsroutes van gekwalificeerde wijnen zoals: Cigales, Rueda en Toro. Daar kan je genieten van een rijk scala aan wijnen en gastronomie van hoog niveau. De tocht gaat verder via het Rio Duero pad tot aan de plaats Zamora. Zamora is bekend als de Romaanse hoofdstad in Spanje en liggend aan de Zilverroute, tot aan Salamanca.

Salamanca is een stad die ook door Unesco is uitgeroepen tot Erfgoed van de Mensheid en tevens een belangrijke culturele en historische erfenis heeft achtegelaten. Hier bevindt zich de eerste Universiteit van Spanje die bekend staat als de oudste ter wereld.

De afdeling toerisme van de regio Castilla y Leon, heeft in samenwerking met reisagenten met jarenlange ervaring in de fietswereld een divers aanbod ontwikkeld waarbij je kunt genieten van deze prachtige tocht. Professionele mensen delen hun ervaringen met je in de diverse gebieden van de EuroVelo 1 kustroute. Zij demonstreren je hoe je de rijke historie, natuur, wijnen en gastronomie op deze Europeese route kunt ontdekken. Zij nodigen je hartelijk uit de route te fietsen en de rijkdom van hun regio te ontdekken.

Vanuit de Junta van Castilla y Leon in Spanje werkt men in samenwerking met Feder AntlantiOnBike aan het programma Interreg Espacio Antlantico. Het project bestaat uit de ontwikkeling en promotie van de Eurovelo 1 route. Ook wel ‘The Atlantic Coast Route’ genoemd. Die loopt van de Noordkaap in Noorwegen tot Caminha in Portugal, totaal 9.150 km.

Wat doet EuroVelo?

  • Streven naar het eenvormig maken van de veiligheidsvoorschriften van de vele fietsroutes die Europa heeft.
  • Zichzelf promoten als centraal informatie- en aanspreekpunt voor de fietstoerist in Europa.
  • Communiceren over de reeds bestaande fietsroutes. Zo wil het het Europese fietstoerisme versterken

De kenmerken van EuroVelo?

  • Voor elk type fietser toegankelijk (zowel voor de ervaren fietsers als voor beginners)
  • Steeds in de buurt van adembenemende natuur, culturele sites of UNESCO werelderfgoed
  • Langs de route bevinden zich steeds etablissementen aangepast aan fietstoerisme, zijnde reparatiepunten, restaurants met fietsstalling, fietsvriendelijk logement enz…

Loading

Total
0
Shares
Related Posts