Fietsverlichting: wettelijk en niet-wettelijk!

Gezien en gezien worden, daarover gaat het. De doorwinterde Speed Pedelecer weet het als geen ander: een stevige koplamp kan jouw leven en dat van een ander redden. De laatste tijd horen we nogal wat ophef.

Soms zie je extreem sterke koplampen die de weg voor je wel verlichten, maar waardoor je je tegenligger volledig verblindt. Tijd voor een overzicht en tips dus!

We ontvingen info en tips van Sigma Sport. Al 37 jaar zijn ze producent van fietsverlichting en GPS-systemen.

Lux? Lumen? Waarvoor staat dat?

Lux: belichtingssterkte. Dit geeft aan hoeveel licht op een bepaalde punt op een verlicht oppervlak aankomt. Lumen: hoeveelheid licht. welke de lamp (LED) produceren kan, dus het lichtvermogen van de LED.

  • Hoe hoger de lumen-waarde, des te meer licht geeft de lamp.
  • Lux-waarden geven informatie over de helderheid van een punt in het lichtbeeld.
  • De optiek bepaalt de verdeling van de lichthoeveelheid uit de LED.
  • Hoe sterker de optiek het licht focust, hoe groter de lux-waarden worden.
  • Goede optieken verlichten gelijkmatig de gebieden dichtbij, aan de zijkanten en veraf.

Wat is wettelijk en niet-wettelijk?

Het is heel eenvoudig. Een tegenligger verblinden is niet wettelijk. Net zoals je met de auto op weg bent en je grootlichten opzet, is dat niet fijn voor een tegenligger, levensgevaarlijk zelfs. Je zet ze dus onmiddellijk uit.

Bij fietsen, eBikes en Speed Pedelecs is het net zo.

Weet je niet of je koplamp nu wel of niet verblindt? Test het eens met een vriend / collega / partner … plaats je fiets in recht positie, stel je ervoor op een afstand van 10 meter, met een andere fiets en kijk of je de omgeving nog kan waarnemen.

https://www.vivocyclo.com/2019/08/08/10-tips-om-fietsen-nog-leuker-te-maken/

Koplampen vs. Powerlampen

Producenten ontwikkelen fietsverlichting voor dagelijks gebruik en sportief gebruik. Het verschil ligt hem precies daar, in lichtsterkte. ‘Dagelijks gebruik’ krijgt voornamelijk aandacht voor ‘gezien worden’. Sportief gebruik krijgt extra aandacht voor ‘zien’.

Dubbel natuurlijk wanneer je elke dag sportief op het fietspad gaat. Kies dan voor een koplamp voor ‘dagelijks gebruik’. Je bevindt je in het verkeer, jaagpaden enz. Je ontmoet dus tegenliggers. Het is echt niet veilig voor een tegenligger om verblind te worden.

Kies dus de juiste verlichting voor jouw activiteit. Kies een kwalitatieve koplamp, maar overdrijf niet.

Ben je iemand die in de bossen dus off-road fietst, dan wil je zien wat er rondom je gebeurt. Kies dan voor een stevige powerlamp!

Nog vragen? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com of via Facebook.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts