Gazelle en TU Delft ontwikkelen slimme rij-assistent voor fiets

Het Nederlandse fietsmerk Gazelle en de TU Delft hebben samen een fiets met ‘steer-assist’ of rij-assistentie ontwikkeld. De ‘steer-assist’ is een slim systeem dat valpartijen voorkomt. De tool moet helpen om het aantal fietsongevallen drastisch te verminderen. Gazelle verwacht dat het systeem binnen enkele jaren op de markt komt.

Uit cijfers van het Nederlandse SWOV blijkt dat er per jaar 120 55+’ers om het leven komen bij een fietsongeval. Nog eens 4.280 fietsers uit die leeftijdscategorie geraken betrokken bij een ongeval. Daarnaast neemt het aantal ongevallen met fietsers toe, terwijl dat het totale aantal verkeersongevallen juist daalt. Daar zit onder andere de populaire e-bike voor iets tussen. E-bikes zijn zwaarder en sneller dan normale fietsen. Daarover de controle en de stabiliteit behouden, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ernstige ongevallen worden dan ook vaak veroorzaakt door bestuurders die de controle over hun fietsstuur verliezen. Daarom heeft de TU Delft in samenwerking met Gazelle een fiets met ‘steer-assistentie’ of rij-assistentie ontwikkeld.

Nooit meer vallen

De steer-assist of stuur-assistent is een systeem dat, door middel van een slimme motor in de stuurkolom, fietsers actief ondersteunt. De motor wordt aangestuurd door een processor. Op zijn beurt krijgt de processor informatie van een sensor die meet hoe snel een fiets omvalt. Via een wiskundig model proberen de onderzoekers te voorspellen of, en bij welke snelheid, een bepaald fietsontwerp stabiel is. In de praktijk komt het er op neer dat de motor bijstuurt op het moment dat de fietser dreigt te vallen. Met die technologie kunnen dus heel wat ongevallen vermeden worden.

(lees verder onder de video)

Steer-assistent ontwikkeld door TU Delft en Gazelle

Testen

Met de speciale fiets worden voorlopig enkel testritten gedaan. Daarbij kijken de onderzoekers naar hoe gebruikers de ondersteuning van het systeem ervaren en welke vorm van ondersteuning het best werkt. Uit een eerste reeks testen blijkt alvast dat de steer-assist inderdaad een handig hulpmiddel is om de fiets recht te houden en de stabiliteit te bewaren. Gazelle verwacht dat de steer-assistent binnen enkele jaren klaar is voor productie.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts