Het succesverhaal van Bosch eBike Systems.

Al 10 jaar bepaalt Bosch eBike Systems met aandrijvingssystemen de norm voor eBikes. Samen met partners en klanten heeft de Bosch productafdeling de eBike-markt doorslaggevend mede vormgegeven. Vandaag de dag is de eBike algemeen geaccepteerd en is eBiken een vorm van mobiliteit die alle leeftijds- en gebruikerscategorieën enorm aanspreekt. Als een van de stuwende krachten achter de eBike-technologie is de onderneming in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Met innovatieve oplossingen, die van eBike-aandrijvingssystemen via veiligheidsproducten tot een connectivity-aanbod reiken, zet Bosch eBike Systems volop in op de toekomst van de mobiliteit in de rijwielsector. Om de verdere ontwikkeling van de fietsmobiliteit te ondersteunen, wordt de huidige Bosch productafdeling vanaf januari 2020 binnen de Bosch groep organisatorisch nieuw en onafhankelijk van de automotive afdelingen opgezet.

Van start-up naar een van de grootste producenten

Het begin was bescheiden: Bosch eBike Systems werd in 2009 als start-up binnen de Bosch groep opgericht, kreeg ondersteuning en ruimte voor ontwikkeling binnen het concern en maakte gebruik van diens competenties: de accutechnologie van draadloos elektrisch gereedschap evenals elektromotoren, elektronica en sensoren uit het automotive segment.

“Tien jaar geleden zijn we gestart met een handvol medewerkers, die enthousiast en met veel persoonlijke betrokkenheid geloofden in de eBike”, vertelt Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems.

“Toch had niemand van ons verwacht, dat zich hieruit zo’n succesverhaal zou ontwikkelen.”

Van meet af aan werd internationaal gedacht. Na de start op de Europese markten opende de onderneming al in 2014 eigen vestigingen in Noord-Amerika en Azië. Sinds 2017 zijn we ook op de Japanse markt actief. Tegenwoordig is Bosch eBike Systems één van de grootste producenten van eBike-aandrijvingssystemen in het premiumsegment. Meer dan 70 toonaangevende fietsmerken vertrouwen op de “epowered by Bosch’-producten”.

Innovatieve mijlpalen 2009 – 2019

Uitgangspunt was één idee: een vervolmaakte systeemoplossing waarbij alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd. Het eerste eBike-aandrijvingssysteem van Bosch ging in 2010 op de Eurobike beurs in première en werd al in februari 2011 in productie genomen. Twee jaar later volgde met de Active Line en de Perfomance Line de specialisatie van de aandrijvingen voor stadsritten en langere tochten. Deze ontwikkeling kreeg in 2015 een vervolg: met de Performance Line CX ontwierp Bosch eBike Systems de krachtigste aandrijving voor sportieve uitdagingen en gaf met de Uphill Flow-campagne de eMTB-sector op cruciale wijze mede vorm. In 2014 werd met Nyon de eerste vernetwerkte alles-in-één boordcomputer van de rijwielbranche op de markt gebracht. In verbinding met een online-portal en een app verenigt de Nyon eBike-besturing, navigatiesysteem, fitnesstrainer en toegang tot de digitale wereld. Door de overname van COBI.Bike werd het product- en competentieportfolio op het gebied van verbonden producten en services in 2017 optimaal met smartphoneoplossingen uitgebreid. Met de lancering van de PowerTube 500 in datzelfde jaar werd de norm op het gebied van designintegratie gezet. En met het ABS voor de eBike, dat in 2018 op de markt kwam, toonde Bosch opnieuw aan hoe eBiken dankzij elektronische systemen nog veiliger kan worden gemaakt. 

Met blik op de toekomst: zelfstandige businessunit vanaf 2020

“Ons doel is ook in de toekomst als een van de marktmakers innovatieve oplossingen voor fietsmobiliteit te ontwikkelen en de mensen enthousiast te maken”, aldus Claus Fleischer.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de eBike passende antwoorden heeft voor megatrends zoals urbanisatie, netwerkvorming, mobiliteit en klimaatbescherming. Hieraan willen wij met baanbrekende producten en services rondom het thema Connected Biking een bijdrage blijven leveren.”

Om trends op het gebied van fietsmobiliteit te blijven zetten en de verdere ontwikkeling te steunen, gaat de productafdeling Bosch eBike Systems binnen de Bosch groep met ingang van 1 januari 2020 over in een zelfstandige businessunit. Tot nu toe was Bosch eBike Systems onderdeel van de businessunit Automotive Electronics. Gezien het bedrijfsmodel met focus op de fietsmarkt kan Bosch eBike Systems zo in de toekomst nog flexibeler op de specifieke behoeften van de rijwielbranche ingaan.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts