Hoe verschilt een Speed Pedelec met een elektrische fiets?

Wat zijn nu precies Speed Pedelecs? Speed Pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) werden vanaf 1 januari 2017 bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Speed Pedelecs zijn voorzien van een kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Speed pedelecs zijn bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Een speed pedelec kan een snelheid bereiken van 45 kilometer per uur waarbij een normale elektrische fiets stopt bij 25 kilometer per uur.

Verzekering: Bij aanschaf van een speed pedelec moet je zelf een verzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan overtreedt je de wet.

De Speed Pedelec brengt een hoop vragen met zich mee. Hieronder een aantal veelgestelde vragen:

  • Moet je een helm op?

Vanaf 1 januari 2017 is een helm voor berijders van een Speed Pedelec verplicht. Een nieuw type helm doet vanaf 1 januari zijn intrede op de weg. Op het eerste gezicht is het een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een snelle e-bike.

  • Hoe hard gaat een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec biedt trapondersteuning tot ongeveer +/- 45 km/u en is uitgevoerd met schijfremmen die geschikt zijn voor deze hogere snelheden.

  • Wat is de actieradius van de elektrische fiets en een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model bij de specificaties van dit model.

  • Mogen Speed Pedelecs op het fietspad rijden?

Nee, sinds 1 januari 2017 zijn Speed Pedelecs verplicht om op de rijbaan te rijden.

  • Moet de fiets op naam gesteld worden?

Ja, alle Speed Pedelecs zijn kentekenplichtig, net als een bromfiets. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.

  • Moet de fiets verzekerd zijn?

Ook hierin zijn de Speed Pedelec gelijk aan een bromfiets. Een Speed Pedelec valt onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig. Dit houdt in dat de fiets verzekerd moet zijn.

  • Vanaf welke leeftijd mag je op een Speed Pedelec rijden?

Voor de Speed Pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Zo moet u minimaal een bromfietsrijbewijs hebben.  Vanaf 16 jaar mag je dus met het rijbewijs B een Speed Pedelec gebruiken.

Op zoek naar een Speed Pedelec? Kijk snel hier.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts