Is jouw elektrische fiets of speed pedelec al winterklaar?

Regenbuien, vrieskou, sneeuw en pekel: tijdens de donkere maanden krijgt u fiets het zwaar te verduren. Hoe wapent u uw e-bike tegen het grillige winterweer? Zeven tips om uw elektrische fiets winterklaar te maken. Gaat uw fiets dit jaar in de stalling of blijft u hem gebruiken? In beide gevallen is het aan te raden om de fiets nog een keer na te lopen en hem winterklaar te maken.

Schoonmaken

In de winter heeft uw e-bike extra onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de fiets minder te lijden heeft van de winterse condities. Maak uw fiets regelmatig schoon als u onder winterse omstandigheden bent wezen fietsen. Wees extra alert als u door de pekel gefietst heeft. Verwijder voordat u gaat schoonmaken als eerste de batterij, vocht en elektriciteit gaan nu eenmaal niet samen. Gebruik voor het wassen een fietsenreiniger of shampoo. Maak geen gebruik van een hogedrukreiniger, dit kan tot schade lijden aan de elektrische onderdelen met gevolg dat de fiets niet meer werkt. Voorkom roest door de fiets na het wassen goed droog te maken. Vergeet niet de spaken en velgen droog te maken. Zet na de wasbeurt de fiets op een warme en droge plek neer, zodat deze goed kan drogen.

Onderhoud

Smeer de ketting en tandwielen in met kettingolie. Draai vervolgens de ketting goed rond om het smeermiddel te verspreiden. Alle aluminiumdelen kunt u met vaseline of siliconenspray inspuiten. Let hierbij op dat u niet op de remschijven en remklauwen spuit, dit zorgt ervoor dat de rem-kwaliteit achteruit gaat.

Controleer of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang roestige onderdelen. Controleer of de remblokjes en de verlichting nog goed functioneert, in de wintermaanden is het vroeg donker en zonder licht bent u slecht tot niet zichtbaar!

In de winter kan het glad zijn, het is daarom belangrijk om het profiel van uw banden te controleren. Wilt u veilig fietsen tijdens de wintermaanden? Dan kunt u overwegen om winterbanden onder uw fiets te laten zetten. Met winterbanden heeft u veel meer grip bij gladheid en kunt u met een gerust gevoel op pad. Uw dealer kan u adviseren welke winterbanden u het beste kunt kiezen.

Doorrijden met loszittende of versleten onderdelen kunnen leiden tot grotere reparaties. Laat deze dan zo snel mogelijk repareren bij uw dealer om erger te voorkomen! Onderhoud is het behoud van uw fiets en verhoogt de veiligheid.

Accu

Rijdt u door in de winter? Bewaar de accu dan op huiskamertemperatuur. Bij deze temperatuur word de accu goed geladen. Plaats de accu vlak voor vertrek in de fiets zodat u met een ‘warme’ accu onderweg gaat. Een koude accu geeft slecht zijn energie af en het laadproces kan erg lang gaan duren.

Besluit u om in de winter niet te fietsen, haal dan de accu uit de fiets, laad hem op en bewaar hem op een koele maar droge plek. Als u in het voorjaar de accu oplaadt, laadt de batterij net zolang totdat de lader op groen springt.

Op zoek naar een elektrische fiets? Vind je fiets bij de lokale fietshandelaar via Vivocyclo vindjefiets.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts