Kies jij voor een E-Bike of Speed Pedelec?

Terwijl het in Nederland al duidelijk is, is het onderscheid tussen een elektrische fiets (e-bike) en een Speed Pedelec nog niet helemaal ingeburgerd. Naast de gewone e-bikes die tot maximaal 25 km/u trapondersteuning bieden, bestaan er ook snellere e-bikes, die tot liefst 45 km/u assistentie geven: de speed pedelecs. Iets voor jou?Een elektrische fiets (e-bike) valt wettelijk gezien onder de rubriek ‘fietsen’. Hij gaat tot maximaal 25 km/u en als gebruiker hoef je verder geen speciale regels in acht te nemen. Speed Pedelecs vallen onder een andere rubriek. Die gaan tot 45 km/u en vallen wettelijk gezien onder de rubriek ‘bromfietsen’. Dus is een kenteken, een e-bikehelm en een e-bike verzekering vereist.

Let op: Niet alle elektrische fietsen hebben 'geen' verzekering nodig. Vraag steeds de juiste info voor elke fiets bij
je lokale fietshandelaar.

Alternatief voor de auto

Dat is best een heel lijstje met voorwaarden, maar je krijgt daar ook wel wat voor terug. Bijvoorbeeld een sneller, milieuvriendelijker en gezonder alternatief voor de auto. Met name voor woon-werkverkeer tot een afstand van 30-40 kilometer in stedelijke gebieden, is een speed pedelec zoals de SuperCommuter van Trek een prachtig vervoermiddel. Je vermijdt files, je bent heel snel, je bent lekker buiten en je krijgt bovendien een dagelijkse portie lichaamsbeweging. Verwacht niet dat je met een speed pedelec helemaal ‘gratis’ fietst, want je dient wel degelijk te trappen. Precies goed, want daardoor voel je je nadien lekker fit. Houd er wel rekening mee dat je ook op een speed pedelec bezweet kunt raken.

Langer en sneller

Een snelle e-bike geeft in verhouding tot een normale e-bike minder het gevoel dat je fietst. Dat komt doordat ze nog zwaarder zijn, iets groter vaak en natuurlijk door de hogere snelheid. Je zou kunnen zeggen: hoe sterker de ondersteuning, hoe kleiner de indruk dat je op een fiets zit.
De verschillen met een gewone fiets laten zich opmerken bij het wegrijden en in de afstand die je aflegt. Stoppen voor een rood licht of eventjes inhouden om voorrang te verlenen ervaar je minder als storend omdat je toch weer in een oogwenk op snelheid bent. Het moeizame in beweging brengen van je fiets of het weer op snelheid komen, gaat niet meer op bij een speed pedelec, die een nog krachtigere motor heeft dan een gewone e-bike.

Omdat een snelle elektrische fiets veel harder rijdt, komen langere afstanden binnen bereik. Waar je met een gewone fiets een afstand van 10 kilometer misschien als te ver zou bestempelen, is dat met bijvoorbeeld de Stromer ST1 X of de Specialized Turbo plots geen punt meer. Tijd en afstand worden ingekort en je pakt dus sneller eventjes de pedelec in plaats van de auto om een boodschap te doen.

Andere overwegingen

Aandachtspunten aan de andere kant van het spectrum zijn de geschiktheid van een speed pedelec voor een breed publiek en – opnieuw – de snelheid. Want ofschoon de sterke motorondersteuning veel voordelen heeft, kan de hoge snelheid (in een stedelijke omgeving) ervoor zorgen dat andere fietsers en automobilisten verrast worden omdat ze je zo snel niet verwachten, met onveilige situaties tot gevolg. Een zware speed pedelec zal daarnaast niet voor iedereen gemakkelijk te hanteren zijn. Je moet met het gewicht en het vermogen kunnen omgaan, en in dat opzicht is het voor beginnende e-bikers verstandiger om eerst met een gewone e-bike te leren omgaan. Ten slotte zal ook de prijs van een speed pedelec de nodige afwegingen vereisen. Prijzen beginnen rond de 3.000 euro. Niet alleen een flinke investering maar ook een aantrekkelijk aas voor grijpgrage handjes. Je kunt een (high speed) e-bike niet zomaar overal stallen zoals je met een gewone fiets zou doen. Niettemin wegen de voordelen van een speed pedelec veel zwaarder dan de nadelen en gaan we er nog veel van zien! 

Speed pedelec testen op E-bike Xperience

Op papier heeft de speed pedelec flink wat overtuigingskracht. Maar hoe voelt het om erop te zitten? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag die je wilt kunnen beantwoorden voor je een keuze kunt maken. Daarom is er op de E-bike Xperience een uniek parcours uitgezet waarop je zelf kunt uitproberen hoe het is om op zo’n snelle fiets te rijden. Het parcours loopt langs de volle lengte van de beurshal, zodat je ongehinderd de maximale snelheid van de fiets kunt bereiken! Lees hier meer over het gebruiken van dit testparcours.

Speed Pedelecs op het fietspad in Boechout 5/7/2017 pict. by Gregory Van Gansen © Photo News

Bijdrage door: ebikexperience.nl

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts