Leasefiets wordt aantrekkelijker in Nederland.

De Nederlandse staatssecretaris Snel van Financiën komt nog dit jaar met een voorstel om het gebruik van een leasefiets in Nederland fiscaal aantrekkelijker te maken. Belangenorganisaties zijn blij met deze eerste stap waarmee het gebruik van de fiets voor onder meer woon-werkverkeer, een flinke stimulans moet krijgen. De organisaties pleiten al langer voor een fietsvriendelijk fiscaal beleid en hebben uitgerekend dat de maatschappelijke baten kunnen oplopen tot zo’n 50 miljoen euro per jaar.

ANWB, BOVAG, Fietsersbond, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA willen dat meer mensen in Nederland de fiets pakken. Zowel werk als privé. Met name de elektrische fiets en de speed pedelec zijn bijzonder geschikt voor woon-werkverkeer, maar de potentie wordt nog onvoldoende benut. Volgens de organisaties is het gebruik van de fiets niet alleen belangrijk om de groeiende bereikbaarheidsproblemen aan te pakken, maar draagt het ook bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot, verbeteren van de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. In tegenstelling tot het leasen van een auto, wordt het leasen van een fiets echter belemmerd door het ontbreken van eenvoudige fiscale regels.

Met een fietsvriendelijk fiscaal beleid willen de 6 organisaties de regels voor de leasefiets vereenvoudigen en aansluiten bij het huidige bijtellingspercentage van 4 procent voor de elektrische auto. De jaarlijkse baten van een dergelijke regeling voor de maatschappij kunnen oplopen tot zo’n 50 miljoen euro waarvan 44 miljoen aan maatschappelijke opbrengsten zoals het klimaat en gezondheid. Iedere extra fietser levert namelijk een jaarlijkse besparing op van maximaal 400 kg CO2 uitstoot en 210 euro aan ziekte- en verzuimkosten.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts