Lucht beschermt hoofd van fietsers

Ondanks dat helmen levens redden, dragen veel fietsers er geen. Ze vinden helmen spuuglelijk of oncomfortabel. Daarom heeft het Zweedse bedrijf Hövding een alternatief ontwikkeld: de ‘fietsairbag’.

De fietsairbag van Hövding is een opblaasbare kap die gemaakt is van zeer sterk, waterdicht nylon. Het kan niet scheuren door wrijving. In tegenstelling tot normale fietshelmen beschermt de ‘airbaghelm’ het hoofd en de nek volledig.

Slim luchtkussen

Op basis van duizenden tests, waarbij fietsongevallen werden nagebootst, ontwikkelde Hövding een algoritme. 200 keer per seconde registreert een sensor in de airbag de beweging van de fietser. Als er een abnormale beweging wordt gedetecteerd, activeert de airbag. Hierdoor kent de airbag het verschil tussen fietsen en vallen.

(lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=55&v=qUkGALRWaMY
Hövding crashtest (0:50)

Wanneer je met je fiets valt, vult de airbag zich vliegensvlug met helium. Zo verschijnt er rond je hoofd een luchtkussen. De druk in het luchtkussen blijft enkele seconden aan, waardoor je hoofd meerdere impacts kan weerstaan. Bovendien is ook je nek beschermt en vang je de schokken van de val zacht op. De kans op ernstige letsels is daardoor 3 keer kleiner dan bij een gewone helm. Na de val loopt de airbag weer geleidelijk aan leeg.

Geen rommel

De Hövding-airbag draagt het Europese CE-keurmerk. Dat betekent dat de airbag voldoet aan de volgende veiligheidscriteria: beschermt en werkt tijdens een ongeval, vochtbestendig, bestand tegen extreme temperaturen en tegen UV-licht. De airbag voor fietsers is online verkrijgbaar vanaf 300 euro.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts