Opinie: “Met de auto ga je naar de bakker en naar China.”

Met ongeloof kijk ik vaak vanuit m’n eigen auto naar de afstanden die ik zelf maak en anderen maken. Ook al is het moeilijk om die afstand te overbruggen met een fiets omdat m’n koffer vol fietsherstel-materiaal zit die ik nodig heb.

We gebruiken de auto voor de rit naar de bakker maar met dat zelfde voertuig kan ik doorrijden naar China.

Wat een machtig machine toch. Op de teller staat 174.000 kilometer. Da’s net geen 4,5 keer de wereld rond. Een gemiddelde wagen gaat zo’n 6,5 keer de wereld rond. Telkens ik die bedenking maak, sta ik versteld van het feit dat we datzelfde voertuig gebruiken voor een afstand van 10 km.

Het grote voordeel van de auto

Het voordeel van de auto blijft het comfort. Of we nu in de file staan of niet, we zitten comfortabel, droog en ook bij -10 graden kunnen we zonder sjaal de auto nemen. Heerlijk. We hoeven ook geen rekening te houden met vertrektijden en andere mensen. We blijven nog steeds de arrogantie te hebben van alleen in de wagen te zitten.

Je hoeft geen rekening te houden met anderen. Je bent single in je auto.

Ondanks de kostprijs van een wagen (verzekering, brandstof en aankoop), blijven we de auto zien als vrijheid. En dat is het ook. Het is een vaste kost in het huishouden die, als het nog duurder wordt, nooit zal worden opgegeven.

Zin en onzin van de overtuiging van de fiets

Het heeft geen zin om mensen te overtuigen om die auto te verkopen en te vervangen door een fiets. Het verschil tussen een auto en een fiets is te groot. Ok, er zijn mensen die hun 2de wagen laten voor wat het is en dat is mooi. Waarom doen deze mensen dit? Omdat ze echt oprecht in eigen belang die wagen liever niet meer hebben. Niet omdat het beter is voor het milieu, neen. Ze kijken naar hun portefeuille en zien dat ze kunnen besparen. De max.

De kloof tussen de auto en fiets

Het verschil tussen de auto en de fiets is te groot. We gaan met de fiets of met de auto naar de bakker. Is er een alternatief? Te voet? Tja. Het alternatief is er, maar we zien het nog niet in het straatbeeld. De elektrische fiets staat tussen de auto en de niet-elektrische fiets. Eigenlijk jammer dat er geen nieuw woord werd uitgevonden voor de elektrische fiets, los van die fiets. Het is geen fiets, het is een alternatief tussen de auto en de niet-elektrische fiets. Perfect voor korte afstanden, zonder krachtig te moeten trappen.

Alternatieven tussen auto en fiets bestaan! Maar ze zijn niet gekend.

Nog zo’n fantastisch alternatief is de elektrische motorfiets. Totaal onbekend helaas, maar oh wat is dit een fantastisch ding om de stad te doorkruisen. Of dat is toegestaan, da’s een ander (politiek) onderwerp.

Nog veel werk aan de winkel

Er steekt veel werk en tijd om een gedrag te veranderen. We leven nog steeds in een wagen-landschap. Het zal dus nog een 50-tal jaar duren voor we in een fiets-e-bike-auto-voetganger-landschap leven. – Groene jongens, denk nu alsjeblieft niet dat we naar een algemene fiets-cultuur moeten.- “Het is niet omdat jij een job hebt naast de deur, dat een ander dat ook kan hebben.” Liefde!

We willen samen naar een betere leefomgeving waar de autobestuurder, de fietser, de voetganger en de motorrijder een gelijkwaardige plaats krijgen in het verkeer.

Als we het over ‘werk aan de winkel’ hebben, dan hebben we het voornamelijk, naast de commerciële sector, over de publieke sector. We zijn nog ver weg van de cohesie tussen fietser, voetganger, automobilist en motorrijder in het verkeer. De auto blijft koning en dat moet veranderen.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts