Drinken en fietsen: nultolerantie voor speed pedelecs? En elektrische fietsen?

Het Vias (Veiligheidsinstituut – denk aan de BOB campagne), pleit voor een nultolerantie bij gemotoriseerde voertuigen. Op de elektrische fiets zou deze regel niet van toepassing zijn, maar op de speed pedelec (tot 45 km/u) dan weer wel.

Het verschil tussen een elektrische fiets en een Speed Pedelec? Lees het hier >>>

Ter verduidelijking een nultolerantie is een promillegrens van 0,2. Volgens het Vias is de bromfietser en motorrijder kwetsbaarder dan wie in de auto zit en hebben evenwicht nodig om veilig te rijden. “Dan is alcohol geen goed idee.”

Wat dan met de elektrische fiets?

Ook een elektrische fiets (tot 25 km/u) is gemotoriseerd, maar daar pleit het Vias niet voor een nultolerantie. De denkwijze hierbij is dat het niet de bedoeling is om fietsers zwaarder te belasten dan auto’s en vrachtwagens. Die regel geldt dan weer niet voor de speed pedelec. Die gaat tot 45 km/u en moet gelijk gesteld worden aan bromfietsen en motoren.

Europese Commissie

Sinds 2001 beveelt de Europese Commissie deze nultolerantie in te voeren voor gemotoriseerde tweewielers. Tot nu toe heeft nog geen enkele minister van Mobiliteit hiervan werk gemaakt. Huidig federaal minister van Mobiliteit, François Bellot (MR) wil het thema grondig onderzoeken alvorens een standpunt in te nemen.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts