Stad Gent: één op vier studenten heeft een eigen auto.

Een kwart heeft een eigen auto als student in stad Gent. Die auto wordt ofwel in de stad geparkeerd of buiten de stad ofwel gewoon bij ouders thuis. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten aan de Arteveldehogeschool.

Onderzoek

Studenten uit de Bachelor Sociaal Werk hielden een enquête bij 1.400 bewoners in stad Gent. Ook bij 253 studenten werd de vraag gesteld of ze een eigen auto bezitten. Daaruit zegt een kwart “ja”.

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) ziet het probleem al langer. “Van de 70.000 Gentse studenten hebben naar schatting 8 tot 10.000 een auto”, zei Watteeuw donderdag bij de voorstelling van het onderzoek.

Watteeuw zoekt alternatieven. Zo wil hij de auto’s in het centrum mijden. Op die manier komen er meer ruimtes vrij in ondergrondse parkings voor bezoekers van de stad. De auto’s van de studenten zullen moeten wijken en buiten het centrum worden geparkeerd.

Nog enkele opvallende resultaten:

  • 40% van de Gentenaars heeft een eigen parkeerplaats.
  • Een op vier van de Gentenaars gebruikt nooit een auto.
  • In het algemeen zijn Gentenaars tevreden met het mobiliteitsplan. Ze zijn blij dat de stad Gent niet enkel vanuit het perspectief van de auto wil blijven redeneren.

Fietsers en voetgangers krijgen op alle vlakken voorrang in Gent. We vragen ons wel af naar waar de stad de auto’s wil verhuizen buiten de stad. Daarbovenop is er geen sprake van andere motorvoertuigen. Zijn motoren nog welkom in de stad? Wat met elektrische motoren en scooters?

“We zullen zien” zei de uil en hij scheet op zijn jong.

We willen graag een wettelijk kader voor algemene stadsmobiliteit. Een duidelijk kader dat toegang geeft tot het centrum maar ook tot mogelijkheden op economisch vlak. Een plan waarbij er rekening gehouden wordt met de talrijke winkels en restaurants, cafés in de stad.

Een gastvrije stad als Gent laat iedereen binnen: auto’s, fietsers, motoren, elektrische voertuigen. Iedereen.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts