Te voorbarig: verlaging van btw op fietsen

Op 20 maart meldden verschillende media dat de btw op fietsen vanaf april naar omlaag gaat. Fantastisch! Maar was die vreugdekreet te voorbarig? Guy Crab van Traxio en fietsenverkopers menen alvast van wel.

Op dinsdag 19 maart keurde de Kamercommissie Financiën het wetsvoorstel om de btw op fietsen te verlagen van 21% naar 6% goed. Daardoor krijgt de consument een rechtstreekse korting van 12,4% op de factuur. Die btw-verlaging geldt voor alle type fietsen, ook elektrische fietsen en Speed Pedelecs. Zo krijg je met het nieuwe btw-tarief op een elektrische fiets van 3.000 euro (incl. btw) een korting van 372 euro. Als consument spring je een gat in de lucht, maar is dat niet te vroeg?

Van hot naar her

Het wetsvoorstel is dan wel goedgekeurd door de Kamercommissie Financiën. Toch, moet het voorstel nog in verschillende politieke instellingen de revue passeren. Zo stemt de Kamer er normaal gezien in de loop van april over. ‘Normaal gezien’ want de stemming over het voorstel kan evengoed uitgesteld worden. Eens de Kamer het voorstel heeft goedgekeurd, moet het naar de Europese Commissie.

“Van een btw-verlaging zal naar alle waarschijnlijkheid pas sprake kunnen zijn (als die er al komt) vanaf het volgende modeljaar.”

Guy Crab, Algemeen secretaris Traxio

De btw op producten of diensten mag je niet zomaar veranderen in 6%. Daarom moet ook de Europese Commissie zich over het voorstel uitspreken. Dat vergt enkele maanden tijd. Bovendien zal niet de huidige maar de volgende regering het wetsvoorstel voorleggen aan de Europese Commissie. De volgende regering moet natuurlijk eerst nog gevormd worden. Dat gebeurt na de verkiezingen van 26 mei. Met het wereldrecord regeringsvormen van 541 dagen uit 2011 in het achterhoofd, weten we dat dat in België lang kan duren. Met andere woorden, de belastingverlaging op fietsen van 21 naar 6 procent zal niet voor in 2019 zijn.

Hoger lager

Nederlanders betaalden in 2018 gemiddeld 1.207 euro voor een nieuwe fiets. Dat is bijna 200 euro meer dan in 2017. Een prijsstijging deed zich allicht ook in België voor. Dat is nadelig voor de consument. “Een belastingverlaging kan alleszins een positief en verzachtend effect hebben op de prijsstijgingen in de fietssector.”, aldus Guy Crab van Traxio.

Ergernis verkopers

Fietsverkopers zijn er niet over te spreken dat het voorstel om de btw op fietsen te verlagen nu al voorpaginanieuws is. Het gros van de handelaars heeft schrik dat de consument de aankoop van een fiets uitstelt tot de btw-verlaging een feit is. Anderen maken zich geen zorgen. “Wie een fiets nodig heeft, zal er niet maanden mee wachten om hem te kopen”, zo luidt het. Hoewel de fietsbranche zich ergert aan de communicatie rond het voorstel, is de sector wel voorstander van een btw-verlaging op fietsen van 21% naar 6%.

Volgt Nederland?

De belastingverlaging van 21% naar 6% zorgt voor een groot verschil in btw tussen Belgische en Nederlandse fietshandelaren. Dat heeft een invloed op de verkoopprijzen van fietsen. In België kan dezelfde fiets verkocht worden aan een lagere prijs dan in Nederland. Daardoor dreigen Nederlandse fietshandelaars in de grensstreek klanten te verliezen aan Belgische concurrenten. Traxio benadrukt dat het evenwel niet zo een vaart zal lopen, want er moeten nog heel wat hindernissen genomen worden vooraleer de belastingverlaging een feit is. Woordvoerder van BOVAG, Tom Huyskens zegt,“Als de EU akkoord zou gaan met een laag tarief voor de fietsen, dan zal BOVAG natuurlijk ook voor Nederland de haalbaarheid daarvan inventariseren en in Den Haag aan de bel trekken.”

Nederlanders verbaasd

BOVAG is verbaasd dat België een lager btw-tarief voor fietsen wilt invoeren. BOVAG vindt het super dat België fietsen wilt stimuleren, maar ze raadt de Belgische regering aan om eerst te investeren in goede fietsinfrastructuur en dan pas te denken aan een btw-verlaging voor fietsen. “Kijk alleen al eens naar de gebrekkige infrastructuur en andere faciliteiten voor fietsers in België. In Nederland wordt sinds jaar en dag door overheden al volop geïnvesteerd in bijvoorbeeld fietspaden, fietssnelwegen en stallingen.”, zegt Huyskens.

Conclusie

Kort, de aangekondigde belastingverlaging op fietsen zal niet voor in 2019 zijn. Daarom heeft het weinig zin om de aankoop van een nieuwe fiets uit te stellen. Het is overigens nog een heel groot raadsel wanneer, en of, het nieuwe btw-tarief van 6% voor fietsen daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts