We fietsen meer in steden en op fietssnelwegen.

Tijdens de FietsTelWeek, in de laatste week van september vorig jaar, werden in Vlaanderen en Brussel 1.882.968 fietsers geteld. In vergelijking met de vorige telling uit 2016 blijkt dat er meer gefietst werd in de steden en op de fietssnelwegen.

Tussen 24 en 30 september hebben Fietsberaad Vlaanderen en de Fietsersbond op 389 locaties in Vlaanderen en Brussel fietsers geteld. Dat gebeurde zowel automatisch met behulp van camera’s als manueel door vrijwilligers en ambtenaren. In totaal werden er 1.882.968 fietsers geteld. Dat is 5 procent minder dan 2 jaar geleden. Maar Fietsberaad Vlaanderen zegt dat de cijfers van 2016 en 2018 niet met elkaar te vergelijken zijn omdat er voor het grootste deel op andere locaties werd geteld.

Meer fietsers in steden en op fietssnelwegen

Toch zijn er zo’n vijftigtal locaties waar wel opnieuw geteld werd. Uit de tellingen blijkt dat het aantal fietsers op die locaties in 2018 was toegenomen. Vooral op de fietssnelwegen en in de steden was dat geval. Zo was het aantal fietsers op het Ringfietspad in Antwerpen tussen de Lt. Lippenslaan en de Stenenbrug in 2 jaar tijd meer dan verdubbeld (+107%). Ook in het centrum van de steden werd er meer gefietst. In Antwerpen (kruispunt Rubenslei, Van Breestraat en Van Eycklei) werden er vorig jaar 5%, in Gent (kruispunt Overpoortstraat, R40 en Normaalstraat) 25% en in Leuven (R23, Naamsestraat en Naamsesteenweg) zelfs 46% meer fietsers geteld.

Blijven investeren in fietsveiligheid

Fietsberaad Vlaanderen en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zijn tevreden met de cijfers. Maar toch kan het volgens hen beter. In Vlaanderen gebeurt 16 tot 18% van alle verplaatsingen met de fiets. In Nederland is dat 27%. Er is dus zeker nog groeimarge.

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in missing links en nieuwe fietsinfrastructuur. Jaarlijks wordt er aan Vlaamse kant 140 miljoen euro besteed aan de vernieuwing en de inrichting van fietsinfrastructuur. Maar om Nederland te evenaren zouden steden en gemeenten het autoverkeer tot de hoofdassen moeten beperken en woongebieden zoveel mogelijk autoluw maken. Moeten gewestwegen voorzien worden van afgescheiden fietspaden. En moeten nieuwe fietspaden 4 meter breed zijn. Dat kost natuurlijk een smak geld. Daarom wilt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dat de volgende regering dat budget optrekt tot 300 miljoen euro per jaar zodat fietsers zich overal veilig voelen.

Bekijk hier de volledige resultaten van de FietsTelWeek.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts