Zo verdien je je e-bike snel terug

Voor een e-bike betaal je al snel duizenden euro’s. Gelukkig kan je een e-bike in no-time terugverdienen. Bovendien krijg je hier en daar zelfs extra geld op je rekening gestort.

Een goede elektrische fiets vind je vanaf 1500 euro. Voor een Speed Pedelec tel je al snel 3.500 tot 10.000 euro neer. Dat is een flinke investering. Gelukkig, kan je door de fietsvergoeding en door simpelweg de auto aan de kant te laten die investering in een mum van tijd terugverdienen.

Snel terugverdiend

In België hebben werkgevers de keuze om hun werknemers een fietsvergoeding uit te keren. Die vergoeding bedraagt maximaal 24 eurocent voor elke gefietste kilometer tussen de woonplaats en het werk. Door minstens 3 keer per week naar het werk te fietsen, kan je met die vergoeding je e-bike snel terugverdienen. Zelf een elektrische fiets kopen wordt zo een slimme investering.

Als je op 10 km van het werk woont en je beslist om elke werkdag* naar het werk te fietsen, dan ontvang je jaarlijks 1200 euro aan belastingvrije fietsvergoeding. Hoeveel fietsvergoeding je krijgt, bereken je door de volgende formule: aantal werkdagen x 2 keer de afstand woon-werk x aantal euro fietsvergoeding (hier: 0,24 eurocent). Om precies te weten na hoeveel jaar je je elektrische fiets terugverdiend hebt, deel je het totale bedrag van de fiets (3.000 euro) door de totale werkvergoeding (1.200 euro). Zo is je fiets van 3.000 euro op 2,5 jaar terugverdiend.

Auto’s aan de kant

Als je met de fiets naar het werk gaat, laat je uiteraard de auto aan de kant staan. Zo bespaar je honderden tot duizenden euro’s. Op die manier verdien je je e-bike op nog geen jaar terug. Dat is interessant voor wie een lage fietsvergoeding krijgt.

Bijvoorbeeld: Je rijdt elke dag* 10 kilometer met de auto naar het werk en op een dag beslis je om over te stappen op een e-bike. Je rijdt vanaf dan elke dag met je e-bike naar het werk. Een auto kost je gemiddeld 0,3 euro per km. Als je dat uitrekent, kom je aan een besparing van 1500 euro per jaar. Kost je fiets 3.000 euro, dan heb je hem ongeveer in 2 jaar terugverdiend.

Tempo terugverdienen

Hoe snel je je e-bike terugverdiend hangt natuurlijk samen met de afstand die je aflegt tussen je woonst en je werk, de prijs van je e-bike, hoeveel werkdagen je met de fiets naar het werk gaat en hoeveel fietsvergoeding je werkgever je geeft.

Bijvoorbeeld. Iemand met een fiets van 3.000 euro, die op 10 kilometer van het werk woont en halftijds (125 dagen) werkt, heeft zijn fiets pas na 5 jaar terugverdiend. Bij iemand die op 15 kilometer woont en 250 dagen werkt, is dat al na 1,5 jaar. Bij iemand die 250 dagen werkt, op 10 kilometer van het werk woont en slechts 3 cent per gefietste kilometer krijgt, is dat pas na 20 jaar. Iedereen verdient dus zijn of haar e-bike op een ander tempo terug.

Hoewel het terugverdienen van een e-bike bij de een veel langer duurt dan bij de ander, blijft een e-bike een goede investering voor je persoonlijke gezondheid en het klimaat.

*De fietsvergoeding en de besparing op de auto zijn berekend op 250 werkdagen, omdat er in 2019 ongeveer 250 werkbare dagen zijn.

Lees ook: Mobiliteitsbudget maakt Belgisch woon-werkverkeer groener

Loading

Total
0
Shares
Related Posts