10 tips om fietsen nog leuker te maken.

Door te fietsen krijg je een betere conditie en blijf je gezond bezig. Het maakt je wakker en helemaal klaar om de dag te starten. Het fietsen op zich is leuk, maar kan nog leuker gemaakt worden.

  1. Daag jezelf uit. In het weekend of na het werk, spring je de fiets op om je wekelijkse kilometers te halen. Je geeft jezelf een doel. Maak gebruik van mobiele apps om die doelen op een leuke manier te halen. Met de Strava app hou je elke fietsrit geregistreerd en kan je analyseren en vergelijken. De drang om beter te doen dan de laatste keer, groeit. Ook het delen van je prestaties kan je motiveren. Leuke reacties van vrienden, motiveren je om verder te doen.
  2. Genieten en nagenieten. De boog moet niet altijd gespannen staan. Geniet na het fietsen van een verfrissend drankje of biertje. Het is helaas een fabeltje dat bier helpt om te recupereren. Maar, een fris pintje na een stevige fietstocht kan toch deugd doen. Doe dat dan wel niet onmiddellijk na het fietsen. Ben je sportieve fietser, dan geven we je deze tip: alcohol in je lijf vermindert de kracht en het uithoudingsvermogen en leidt tot een verhoogde opstapeling van melkzuur in de spieren.
  3. Afleiding tijdens het fietsen. Fiets je geregeld je vaste kilometers en heb je geen boodschap meer aan de mooie omgeving, dat kan. ABC-spelletjes (dieren: aappanter – rivierkreeft) leiden je aandacht af en je zal merken dat je na 30 minuten reeds kilometers verder gefietst bent.
  4. Onmiddellijk energie. Neem elke fietsrit, sportief of woon-werk een koek of stuk fruit mee. Ook al heb je niet onmiddellijk sterke honger, met een pauze- en eetmoment sta je sneller aan de finish.
  5. Je route bepaalt het plezier. De fiets-infrastructuur staat nog niet op punt in België. Niet elke route is fietsvriendelijk. Stip je route op voorhand uit en maak gebruik van die route, ook al is die wat langer, om met volle tuigen te genieten van je fietstocht.

“Fietsen bevrijd je van negatieve gedachten en stimuleren de hersencellen. De beste ideeën ontdek je op de fiets.”

Maak je fiets comfortabel voor optimaal fietsplezier.

  1. Comfortabel zadel. Een goed zadel op de fiets ontwijkt problemen in de rug en algemene zithouding. Niet het zachtste zadel is het beste zadel, integendeel. Lederen zadels zijn vaak keihard bij aankoop, maar zitten het best. Het leder vormt zich helemaal naar jouw zitvlak. Even doorzetten dus en genieten van het perfecte zadel. Een gel-zadel lijkt misschien comfortabel, maar geeft je rug het signaal dat elke zithouding perfect is.
  2. Stuurhoogte. De beste houding op de fiets is waarbij je schouders op één lijn staan met je polsen. Zorg er verder voor dat je polsen geen geplooide houding hebben, maar wel in het verlengde van je onderarm blijven. Op die manier kan je het meest kracht zetten in bochten en kan je dus sneller reageren bij onverwachte situaties.
  3. Zadelhoogte. Sportief? Neem de tijd en laat je adviseren door een specialist. Je lokale fietsenmaker neemt de tijd om je volledig op te meten en je fiets op jouw maat af te stellen. Hetzelfde wordt gedaan voor stadsfietsen. Doe je dit zelf? Zorg er dan voor dat je bij stilstand, steeds met je voeten aan de grond kan met je tippen. Het is niet nodig om met je platte voet de grond te kunnen raken wanneer je op je zadel zit. Dat wil dan weer zeggen dat je zadel te laag staat en heeft pijnlijke gevolgen bij lange afstanden.
  4. Leuke accessoires. Op zoek gaan naar het nieuwste snufje voor op je fiets, is best leuk. Zo zijn er tal van websites die pronken met nieuwe producten die intrede maken in de fietsmarkt. Ook rondkijken in de winkel doet je dromen naar het volgende leuke accessoire.
  5. Onderhoud je fiets. Elke ochtend vertrekken met een fiets zonder ‘mankementen’, motiveert je vol te houden. Is er toch iets dat moet worden nagekeken, stel het niet uit. Hoe langer je wacht, hoe waarschijnlijker de kans is dat het nooit wordt hersteld. Bovendien heeft elk onderdeel invloed op elkaar. Staan je remmen niet ideaal, verslijten je remblokken ongelijkmatig, waardoor de kabels sneller uitrekken enz.

Loading

Total
0
Shares
1 comment
Geef een reactie
Related Posts