5 handige lifehacks voor e-bikers.

Belgen hebben naast een baksteen in hun maag ook een voorliefde voor de fiets. Vorig jaar kochten we samen liefst 485.168 fietsen, een stijging van 2% tegenover 2016. Opvallend: 45% van die gloednieuwe tweewielers zijn e-bikes . Met de ‘Week van de Mobiliteit’ voor de deur geeft Bosch eBike Systems het groeiende elektrische peloton enkele hapklare hacks voor hun duurzame alternatief voor de auto.

Het grote publiek ontdekt stilaan de talloze voordelen die gepaard gaan met elektrische tweewielers, zowel tijdens het woon- werkverkeer als rustgevende fietsroutes. Een shift die Bosch eBike Systems toejuicht door in 2019 een heus antiblokkeersysteem (ABS) voor elektrische fietsen op de markt te brengen. Daarmee kan een kwart van de ongevallen met e-bikes worden voorkomen. Van die elektrische tweewielers gingen er in ons land vorig jaar 220.000 over de toonbank: meer dan het aantal verkochte stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes samen. Naast die standaard e-bikes zijn er in België ook ruim 9.500 speed pedelecs ingeschreven, een verdriedubbeling op amper een jaar tijd. Reden genoeg om de bestuurders van die ecologische twee- en driewielers enkele tips te verschaffen.

TIP 1: Laad je accu nooit voor 100% op.

Onderzoek wees uit dat je de levensduur van je batterij aanzienlijk kan verlengen als je je fietsaccu niet helemaal – tot de volle 100% – oplaadt. Ook het omgekeerde principe geldt: je fietsbatterij gaat langer mee als je hem niet volledig opgebruikt. Dat quasi volledig opladen gaat vanaf 2019 sneller dan ooit: met de Fast Charger van Bosch eBike Systems hoeft je batterij amper drie uur in het stopcontact.

TIP 2: Bewaar je batterij op 40% in een koele kamer

Ga je op reis? Dan parkeer je je fiets het best in een koele ruimte en met een batterij die voor 40% is opgeladen. Dat zijn de optimale bewaaromstandigheden voor je accu en komen diens levensduur ten goede.

TIP 3: Pomp je banden hard op.

Hoewel deze tip ook voor gewone fietsen geldt, trapt ze geen open deuren in. Hoe harder de banden van je e-bike zijn opgepompt, hoe minder weerstand je fiets ondervindt van het wegdek. Bij gewone fietsen heeft dat een impact op jouw fysieke inspanningen, bij elektrische fietsen op de accu van je e-bike. Die gaat zo langer mee.

TIP 4: Bespaar tijd in de stad

In 2015 kreeg België de bedenkelijke titel ‘ergste fileland ter wereld ’. Op jaarbasis stonden we elk liefst 51 uur aan te schuiven. Anno 2018 is de gemiddelde snelheid van een auto in de stad nog steeds amper 11 kilometer per uur. Een ongetrainde fietser bereikt met 15 km/u dus sneller zijn bestemming. E-bikers doen er met hun 25km/u in de stad nog niet eens half zo lang over als een automobilist.

TIP 5: Vervoer vrachten tot 200 kilogram

Als kleinhandelaar je goederen op een ecologische en snelle manier tot bij de klant brengen, of als ouder je kroost veilig aan de schoolpoort afzetten? Dat doe je met de eCargo bike, een elektrisch aangedreven bakfiets. Met dit vervoersmiddel stuw je je spullen of je kleine kinderen vooruit zonder rood aan te lopen – tot een gewicht van 200 kilo.

Handige Lifehacks? We geven je nog 800 fiets-oplaadpunten mee.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts