Selle SMP Stratos (allrounder) getest

Elke sportieve fietser moet vroeg of laat gaan nadenken over zijn of haar fietspositie. Meestal begint dit naar aanleiding van klachten in de onderrug of de knieën. De kanteling van het bekken heeft heel wat invloed op een goede fietshouding. Deze kan je aanpassen met de keuze van een geschikt zadel. Ook wij bij Vivocyclo zitten nog niet perfect op onze fiets en gaan steeds op zoek naar verbeteringen. In de zoektocht naar de ideale fietspositie, kwamen we op Vélofollies Selle SMP Stratos tegen.

Gezien

Tijdens Vélofollies spraken we met de vertegenwoordiger van Selle SMP. Aan de hand van twee testfietsen en een model van het bekken, toonde hij hoe dit zadel alle druk naar de zitknobbels stuurde. Klachten als slapende benen, tintelingen, chronische pijn, rugklachten, priapisme (zoek dat maar eens op!) en zelfs onvruchtbaarheid zouden met dit zadel voorkomen kunnen worden. Toen ik sprak over mijn rugklachten en slechte bloeddoorstroming naar de benen bestond er, volgens de verkoper, geen twijfel over. Selle SMP zou dat helemaal oplossen!

Het concept

De zadels van Selle SMP vallen al snel op. Ze hebben namelijk een lange centrale gleuf over 80% van de lengte van het zadel. De redenering hierachter is dat de druk van de perineale zone, het scrotum, ontlast wordt. Hierdoor kunnen aders en haarvaten niet meer afgekneld worden.

Wat nog opvalt is de hoge achterkant. Dit noemt Selle SMP de steunzone. Deze ondersteunt het gewicht van de wielrenner en verdeelt het op correcte wijze over het bekken en de bilspieren. De inkeping beschermt het stuitbeen tegen kneuzingen en stoten op oneffen terrein.

Vooraan gaat het zadel naar beneden met een snavelvormige zadelneus. Dit is zo ingebouwd omdat je dan diep door kan buigen zonder afknelling van je “urogenitale zone”, de prostaat. Ook daarom worden hun zadels aangeraden voor tijdrijders.

Selle SMP Stratos – de test

Een zadel test je niet op -1 2 3-. Zadelpijn en andere klachten ontstaan pas na lange ritten. Om een zadel te testen, moet je er dus ook gedurende een lange tijd mee rijden. Selle SMP voorziet in al haar verdeelpunten een reeks met geel-rode testzadels. Deze kan je gedurende een week naar believen uittesten. De fietsenmaker monteert je zadel, stelt het af en je kan er de weg mee op. Even binnenspringen bij een fietsenmaker in Wezemaal volstond om met het zadel de weg op te gaan. Dit vinden we alvast een top-service en klantgericht.

Wij testten de Selle SMP Stratos tijdens een grotere tocht van 80 km en een kleinere van 30 km. Het verschil met andere zadels is al heel snel duidelijk. De druk op je edele delen wordt helemaal weggenomen. Ook de achterkant van het zadel dwingt je bekken wat naar voren te kantelen. Hierdoor heb je een rechtere rug, wat rugklachten zou moeten tegengaan. Vol goede hoop gingen we op pad.

Wat snel opvalt is dat het zadel heel hard aanvoelt. Dit komt vooral doordat al je gewicht op je twee zitknobbels duwt, terwijl het bij andere zadels meer verdeeld wordt over een groter oppervlak. Verder ondervond ik persoonlijk geen verbetering aan het slapende gevoel in het been en bleven mijn rugklachten gewoon bestaan. Geen Selle SMP voor mij maar wel waren we onder de indruk van de service die de verdeler van deze zadels gaf.

Probeer het zelf

Voor ons bracht het zadel niet veel zoden aan de dijk. Moest je echter klachten hebben aan de zone rond de prostaat, zou ik zeker aanraden om het eens te proberen. Het zadel is niet te vergelijken met andere zadels.

De amateuristische website van de Italiaanse firma is maar weinig helpend. Je kan er helemaal niet terugvinden waar de zadels verkocht worden. Toch zouden er in België een 20-tal verkooppunten zijn. Volgende adressen kregen we door via de vertegenwoordiger:

* Handelaar? Van Selle SMP? Laat het ons weten op contact@vivocyclo.be en we voegen jouw winkel toe aan dit lijstje.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts