Brrrrrr… fietsen in de kou: 6 tips voor elke fietser.

De sneeuw is nu wel gesmolten, maar het blijft erg koud. Automobilisten hebben vandaag de zomerbanden vervangen door winterbanden. Maar wat doen je als fietser? Is er zoiets als een winterband? Ja hoor, lees maar. We geven je een aantal tips om de winter veilig door te komen met je fiets:

 • Verlichting

  Het eerste en misschien wel het allerbelangrijkste in deze donkere dagen is de verlichting van de fiets. Zorg dat uw verlichting in orde is als u op pad gaat, ook al fiets u niet in het donker! Mocht uw verlichting niet werken of heeft u interesse in een extra lampje op bijvoorbeeld uw lichaam? In de fietswinkels zijn verschillende soorten verlichting te koop. Zo bent u al van verre te zien voor automobilisten.

 

 • Voorkom valpartijen

  Om een valpartij te voorkomen zijn er een aantal tips. Zet uw zadel wat lager, zo kunt u beter met uw voeten bij de grond. Zo heeft u eerder steun wanneer u dreigt te vallen. Blijf ver genoeg van stoepranden en houd afstand van andere weggebruikers. Houd altijd twee handen aan het stuur en rem voorzichtig omdat het wegdek altijd glad kan zijn.

 

 • Winterbanden voor je fiets

  Ja hoor, ze bestaan echt. Winterbanden voor op de fiets. In de polders krijgt kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met hellingen, dan kun je best banden gebruiken met een extra goede grip. Die voorkomen alvast de helft van de slip en valpartijen. Er zijn fietsbanden met een speciaal winterprofiel, en zelfs met een soort spikes. Op deze manier wordt het in de winter een stuk gemakkelijker fietsen. Geen winterbanden? U kunt wat lucht uit de banden laten lopen. Zachte banden zijn breder en geven net wat meer grip.

 

 • Fiets schoonmaken

  Heeft u met uw fiets de sneeuw getrotseerd dan krijgt u ook te maken met de pekel die hier gestrooid wordt.  Dit zout is zeer slecht voor uw fiets. Om roestvorming door dit zout te voorkomen spoelt u uw fiets goed af als u thuiskomt. Dat kan met de tuinslang, maar het is beter om wat warm water te gebruiken. Dit zorgt er voor dat het zout gemakkelijker oplost. Voor u hem weg zet zorgt u dat de fiets echt goed droog is.  Ook de velgen en spaken. Daarna zet u de fiets weg op een warme en vooral droge plaats. Door de wasbeurt kan het anders gebeuren dat de remkabels van uw fiets bevriezen.

 

 • Uw fiets beschermen tegen vuil in de winter

  Hier in Nederland en België zullen we altijd te maken blijven hebben met modder, pekel en water.  Allen niet echt bevorderlijk voor uw fiets. Door alle bewegende delen aan uw fiets goed schoon te maken met een ontvetter hebben vuil en beschadigingen door roest veel minder kans. Daarnaast kunt u  het frame van uw fiets bewerken.  Hiervoor gebruikt u het best een wax spray. hiermee wordt het frame beter beschermd tegen vuil. Door de wax blijft het minder snel aan uw fiets hangen.  Een beetje water voldoet dan al om uw fiets te reinigen als hij erg vuil is.

 

 • Mijn fiets gaat in de stalling, wat moet ik er dan nog aan doen?

  Als u uw fiets niet gaat gebruiken de komende winter kunt u de volgende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u ook volgend jaar voorjaar weer volop van uw fiets kan genieten. Als eerste is het verstandig om uw fiets in te smeren met een zuurvrij fietsvet. Dit voorkomt roest op de verchroomde delen van uw fiets. Gebruik dit niet voor rubberen onderdelen. Er bestaan ook plastic hoezen om over uw fiets te doen terwijl hij in de winterstalling staat. Kies, als u zo’n hoes gebruikt wel voor een hoes die gemaakt is van ademend materiaal. Als u uw elektrische fiets in de winter niet wilt gebruiken, bewaar de accu van de fiets dan liefst binnenshuis. Zorg dat de plaats waar u de accu niet onder het vriespunt komt en ook niet boven de 30 graden Celsius. Bovendien mag de ruimte waar de accu ligt niet te vochtig zijn. Berg een accu tenminste half vol op en laadt hem tweemaal per maand een paar uurtjes op. Op deze manier houdt u de accu in optimale conditie. Door een leeggereden accu in de kou op te bergen kunt u diepontlading in de hand werken. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg, wat de accu sterk beschadigt. Als u uw fiets goed onderhoudt in de winter heeft u komend voorjaar weer volop fietsplezier!

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts