De toekomst van de e-bike: een oprecht interview met CEO Claus Fleischer (Bosch e-bike Systems)

Geïnterviewde: Claus Fleischer, CEO Bosch eBike Systems – Interviewer: Rembrand Neirinckx, auteur bij Vivocyclo.

1. Vorig jaar zei u in een interview dat 35% van de fietsverkoop e-bikes zullen zijn. Wat is uw mening vandaag en in welke termijn zal dat gebeuren?

In Europa is de totale fietsverkoop verdubbeld in periode 2010 – 2015. We gaan er nog steeds vanuit dat op korte termijn 1 op 3 verkochte fietsen e-bikes zullen zijn. Dat geldt voor centraal Europa.

In België hebben we dat moment reeds bereikt. In 2016 werden 186.000 pedelecs verkocht. Dat is 39% van de totale fietsverkoopmarkt.

2. Welk onderdeel van de elektronische aandrijving van Bosch krijgt het meeste aandacht in de toekomst?

Bosch eBike Systems volgt in basis de regels van de Bosch Groep: Mobiliteit in de toekomst zal elektronisch zijn, geautomatiseerd en verbonden. We hebben deze drie regels reeds gerealiseerd met de eBike. Verder specialiseren we ons in automatisch versnellen en connectiviteit van de eBike met smartphone-apps en online platformen. De eBike is de ‘trailblazer’ voor elektro-mobiliteit en een extreem succesvol model.

De volgende jaren zal onze aandacht liggen op 3 factoren: ‘weight, size & range’. Naast deze evolutie gaat de aandacht ook naar design en gebruiksvriendelijkheid, terwijl veiligheid onze grootste zorg kent.

3. Zal er een moment komen waar we de e-bike slechts 1 maal per maand moeten opladen?

Dat punt hebben we nog niet bereikt. We stellen ons de vraag of dit wel nodig is? We ondervinden dat eBikers verkiezen om hun rit uit te stippelen met een ‘1-time charge’. De capaciteit van eBike batterijen is enorm geëvolueerd de laatste jaren. Een actieradius van 100 km is perfect mogelijk vandaag, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Gebruikers die meer verlangen of de eMountain en eCargo fietsers vinden oplossingen in de DualBattery, een combinatie van twee Bosch Powerpacks die 1000 Wh voorzien (voor lange uitstappen en stevige beklimmingen).

4. Hoe gaat Bosch om met de rollercoaster van online costumer service?

In vele sectoren heeft de ‘changeover’ naar online reeds een grote rol gespeeld (kledij, kantoorbenodigdheden, boeken, mobiele telefonie, etc.). Maar niet alles kan zo eenvoudig worden gedigitaliseerd. We denken aan testrijden, herstellingen, retrofitting, etc. – Voor deze zaken, is de hulp van de lokale fietsspecialist nodig. De eBike is een technisch product en vereist expert-advies en de nodige service. Vele klanten vragen een persoonlijk gesprek om de geschikte fiets te vinden. Dit blijft het grote voordeel van lokale retailers boven online-dealers. Toch mag de lokale sector niet blijven stilstaan en moeten ze op zoek naar online services die aan de vraag van de klanten voldoet.

Bosch eBike Systems biedt hiervoor een oplossing. Productenen en retailers krijgen alles qua hardware en software en full-scala service. Dit houdt in dat de zij het online portaal, diagnostische systemen ter beschikking hebben om de hoogste service kunnen bieden aan hun klanten. Voor onderdelen en spare-parts kunnen ze terecht in de online shop van Magura.

5. Wanneer gebruikers een probleem ondervinden, kunnen ze Bosch Twitter, Facebook gebruiken als communicatiemiddel? Wat is uw mening hierover?

We zien het als volgt: communicatie met partners en klanten via verschillende kanalen is heel belangrijk. Communicatie rechtstreeks naar Bosch (Facebook) is voor ons vanzelfsprekend. De vragen worden geanalyseerd en in de meeste gevallen onmiddellijk beantwoord via het social media kanaal. Wanneer de vraag te specifiek is, kan het nodig zijn dat de klant wordt doorverwezen naar de retail-specialist.

6. Gent wordt de fietsstad van Vlaanderen. Desondanks evolueert dit traag op commercieel niveau. Hoe kunnen we mensen overtuigen van het gebruik van een eBike?

eBikes zijn vandaag een lifestyle accessoire en een sociaal fenomeen. Dit is omdat meer en meer mensen het belangrijk vinden om een modern vervoersmiddel te hebben. Mensen vinden het steeds belangrijker om hun dagelijkse activiteiten op een gezonde en leuke manier in te vullen.

De overtuiging gebeurt meestal wanneer de mogelijkheid er is om de eBike te testen. Enkel dan kunnen ze de ervaring voelen. Het is daarnaast ook van het grootste belang dat de fietsinfrastructuur goed zit, zijnde fietsvriendelijke rijstroken, oplaad-plaatsen en veilige parkeermogelijkheden. Dit zijn zaken die we overlaten aan de politieke wereld.

7. Wanneer je ver weg woont en werkt in de stad, wat is de Bosch oplossing hiervoor? Is er een car/bike programma?

De eBike is ideaal voor commuters. Zo kunnen heel wat afstanden met de auto vervangen worden door de eBike. Voor afstanden tot 5 km, is de pedelec het snelste transportmiddel. Voor afstanden groter dan 10 km, kan de eBike gerust mee op de auto.

Verschillende vervoermiddelen linken met elkaar vormt onze mobiele toekomst, vooral bij commuters. Dit effectief en milieu-vriendelijk aanbod moet aangemoedigd worden – niet enkel door fietsproducenten, maar ook vooral door lokale autoriteiten.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts