Dodehoekverklikker redt mensenlevens

Nadat S. De Ridder, een meisje uit Zemst in Vlaams-Brabant, op de allerlaatste dag van het schooljaar het leven verloor bij een dodehoekongeval, kwamen enkele vriendinnen op het idee om SofAlert te maken. Dat systeem, ontwikkeld door Detectin Traffic, helpt dat soort ongevallen te voorkomen.

SofAlert moet fietsers en chauffeurs behoeden voor dodehoekongevallen. Via crowdfunding werd alvast geld ingezameld om het design van de dodehoekverklikker aantrekkelijk te maken en het idee verder te ontwikkelen.

Slimme verklikker

SofAlert

De verklikker is een apparaatje dat bevestigd is op het fietsstuur. Wanneer een fietser te dicht bij een vrachtwagen komt en het toestel registreert een draaiende motor, dan wordt de fietser door middel van licht en geluid gewaarschuwd. Fietsers weten niet altijd of een trucker of een buschauffeur hen gezien heeft. Het is dan ook belangrijk dat zowel de fietser als de chauffeur een waarschuwing krijgen voor de dode hoek. Een bijhorende app moet (vrachtwagen)chauffeurs verwittigen dat er een fietser in hun dode hoek staat. Het slimme apparaat moet dodelijke ongevallen vermijden.

Binnenkort op de markt

In Brussel is het aantal fietsers de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld. Daarom wordt, met de steun van de Brusselse regering, een proefproject opgestart. Ongeveer 25 testpersonen zullen de dodehoekverklikker uittesten. Met de resultaten van dat project kan SofAlert verbeterd worden en later ook op de markt worden gebracht. Winst is van geen belang. “Als er al één kind mee gered wordt, is het een succes”, aldus de ouders van het verongelukte meisje.

Zo vermijd je de dode hoek

De dode hoek is het gebied rond een voertuig dat een bestuurder niet kan zien door de autoruiten of de autospiegels. Bij een vrachtwagen of een bus is de dode hoek veel groter dan bij een auto. Dat komt omdat de bestuurder veel hoger zit en geen achterruit heeft. Voor fietsers en voetgangers is het levensgevaarlijk als ze zich in die dode hoek bevinden. Daarom geven we je 5 tips waar je moet staan als je achter- of voor een vrachtwagen wacht.

  • Stel je als fietser nooit op vlak voor of naast de cabine van een vrachtwagen
  • Blijf aan verkeerslichten altijd zo ver mogelijk voor de truck op de fietsopstelplaats wachten, zodat de bestuurder je kan zien.
  • Blijf minimaal 3 meter rechtsachter een wachtende of vertragende vrachtwagen.
  • Sta nooit achter de laadbak of oplegger van een vrachtwagen. Een vrachtwagen heeft geen achteruit. De bestuurder kan je onmogelijk zien.
  • Laat een vrachtwagen altijd voor als die een rondpunt oprijdt of verlaat. Fietsers zitten op een rondpunt quasi altijd in de dode hoek.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts