Een kinderfietshelm koop je niet zomaar.

Dat een fietshelm sterk aangeraden is bij volwassenen weten we allemaal. Bij kinderen is een fietshelm nog meer een must. In dit artikel verduidelijken we waarom een kinderfietshelm zo belangrijk is. Daarnaast geven we ook enkele tips mee en kom je onder andere te weten wat het verschil is tussen een soft- en hardshell-helm.

Waarom zo belangrijk voor kinderen?

Ten eerste zijn kinderen minder ervaren op de fiets en zijn ze zich niet bewust van de gevaren die er zijn rondom hen. Kinderen zijn vaker afgeleid en reageren relatief traag op de fiets, daardoor raken ze sneller betrokken bij een fietsongeval.

Als volwassenen vallen dan is het hoofd het meest kwetsbare en dat is bij kinderen nog meer het geval. Doordat kinderen hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn, is een goede kinderfietshelm echt nodig om bij een ongeval het hoofd te beschermen en ernstige trauma’s aan de hersenen te vermijden.

Hardshell of softshell?

De meeste kinderfietshelmen hebben een harde buitenschaal met daarop vaak leuke kleurtjes. Je kan ze kopen met of zonder zonneklepje. Deze helmen kunnen beter tegen een stootje, wat zeker geen overbodige luxe is als je kind er al eens wild mee te keer gaat na een fietstochtje. Zo’n helm noemen we een hardshell-helm.

Daarnaast zijn er ook softshell helmen, die zijn superlicht en aerodynamisch, perfect als je kind zeer sportief is. De helm heeft in tegenstelling tot een hardshell-helm een zachte buitenschaal en zorgt ook voor meer ventilatie.

Hoelang gaat een kinderfietshelm mee?

Iedere fietshelm heeft binnenin twee lagen die aan elkaar gelijmd zijn. Als je kind vaak zijn/haar helm gebruikt dan zal de binnenste laag schade oplopen aan de interne structuur. Daarvoor hoef je zelfs geen ongeval te hebben meegemaakt. Als die schade er eenmaal is, is het logisch dat je helm minder beschermend werkt en je toe bent aan een nieuwe. Om de vijf jaar een nieuwe kinderfietshelm kopen is dus zeker een aanrader. Op vijf jaar tijd zal je kind ook flink gegroeid zijn en nood hebben aan een nieuwe passende helm.

TIP: Koop altijd een nieuwe kinderfietshelm, dus geen tweedehands exemplaar. Zo ben je zeker dat hij ongevalvrij is!

In 5 stappen je kind op de juiste manier een helm doen dragen.

STAP 1: Zet de fietshelm mooi recht op het hoofd van je kind, met de voorkant ietsje boven de wenkbrauwen. Laat de helm niet achterover- of vooroverleunen.

STAP 2: Zorg dat de helm niet alleen de bovenkant, voorkant en zijkant van het hoofd van je kind beschermt, maar ook de slapen.

STAP 3: Belemmert de helm het gezicht of gehoor van je kind? Dan staat hij niet goed. Bovendien moet hij ook goed kunnen ventileren.

STAP 4: Het voorste bandje moet zo verticaal mogelijk lopen. Het achterste bandje komt bij het voorste bandje samen onder oren, niet erop.

STAP 5: Let erop dat de bandjes stevig zitten, maar niet knellen. De sluiting mag niet over de kin van je kind schuiven.

TIP: Draagt je kind een bril? Laat hem die dan ook opzetten tijdens het passen van een nieuwe helm.

door: Thomas De Langhe

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts