FAQ: Hoe vergroot ik de levensduur van de batterij van mijn e-bike?

Je hebt een e-bike of een speed pedelec gekocht? Proficiat! Vanaf nu kan je (bijna) moeiteloos van A naar B fietsen. Zeker als jij de accu van je elektrische fiets in topconditie houdt. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

De gemiddelde levensduur van een batterij van een e-bike is drie jaar. Tenminste, als je voor een e-bike met een kwalitatieve batterij kiest zoals de elektrische fietsen van Riese & Müller, Douze, Flyer en Gazelle. Dat laatste fietsenmerk werkt trouwens samen met Bosch voor de batterijen van haar e-bikes. Belangrijk: na drie jaar neemt het bereik van je fietsbatterij sowieso af. Vergelijk het een beetje met de batterij van je smartphone … Reken ⅓ verlies per jaar na 3 jaar.

Nu je weet hoe lang je op de batterij van je e-bike kan vertrouwen, geven we je graag drie tips om de levensduur van je fietsbatterij te vergroten:

Tip 1: Minder opladen

Als je e-bike fiets een bereik heeft van 100 km en je rijdt per dag 50 km, dan hoef jij je e-bike natuurlijk niet elke dag op te laden. Hoe minder jij je batterij oplaadt, hoe beter. Pas wel op dat je batterij niet helemaal leeg is, want daardoor verslijt je batterij sneller dan nodig.

Tip 2: Meer fietsen

Als je niet fietst, hoef jij je accu niet voortdurend aan de lader van je elektrische fiets te hangen. Staat je elektrische fiets er lang stil? Breng je accu dan af en toe weer even op spanning. Bijvoorbeeld om de twee weken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg, maar het is wel mooi meegenomen om ze voldoende te activeren.

Tip 3: Vermijd koude

Fiets tijdens de wintermaanden een blokje om met je e-bike en breng je accu daarna weer op spanning. Laat je accu indien mogelijk niet op je elektrische fiets in een koude garage of fietsenberging staan. Bewaar je accu bij lage temperaturen beter in huis of op een warme(re) plek.

 

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts