Gaat de evolutie van de e-bike in Vlaanderen te snel?

Als we bekijken wat er de laatste jaren het meest is geëvolueerd in fietsland, dan is dat resoluut de e-bike. Die evolutie is goed. Toch vragen we ons af of ze niet te snel gaat in Vlaanderen. Daarbij kunnen we ons ook direct afvragen hoe de infrastructuur momenteel is op onze Vlaamse wegen.

In dit artikel geeft Carlo Put, medewerker dienst mobiliteit in Hasselt, zijn mening over hoe de situatie in Hasselt is en wat hij er over denkt. We hebben enkele standpunten van hem uit het tijdschrift: ‘De e-bike boomt‘, gehaald omdat die een duidelijke en welbepaalde visie aantonen.

Onverwachts

Eerst en vooral moeten we zeggen dat niemand deze supersnelle doorbraak van de e-bikes zag aankomen. We wisten wel dat die in de lift zaten, maar niet dat ze op zo’n korte tijd zo populair zouden worden. Vandaar dat al die verschillende type e-bikes ontstaan, om de klanten de fiets naar hun behoeften te kunnen geven. Hoe dan ook de fietspaden worden meer dan ooit gebruikt en daar zullen we in de toekomst rekening moeten mee houden, van fietser tot politici. Het is namelijk een goede fietsinfrastructuur die er zal voor zorgen dat het (fiets)verkeer op wieltjes zal lopen.

Nieuwe situatie

We evolueren naar fietsstraten 2.0.

Carlo Put

… dat vergt gigantische inspanningen. Op dit moment voorzien we op het wegdek in fietsstraten een aantal rode stroken met een afbeelding van het verkeersbord erop. Binnenkort gaan we ook een aantal elementen plaatsen om inhalen door auto’s tegen te gaan. Je merkt dat zowel automobilisten als fietsers vaak nog moeten wennen aan die nieuwe situatie. De herverdeling van de openbare ruimte vormt een uitdaging.

Circulatieplannen

We zagen een evolutie in onder meer Gent en Leuven waar ze circulatieplannen invoerden en dat zorgde voor een positief resultaat. Zo steeg het fietsgebruik aanzienlijk en daalde het aantal verkeersongevallen zichtbaar. Meer en meer steden zullen opteren om ook zo’n circulatieplan in te roepen in de stad, zeker nu het klimaat meer en meer primeert.

Fietsparkings

Wellicht grijpen meer mensen naar de fiets, als ze hem veilig kunnen stallen.

Carlo Put

Hasselt biedt vandaag 34 fietstrommels voor telkens vijf fietsen. We willen naar modules van 10 tot 50 fietsen. De bewaakte fietsenstallingen onder het gebouw waarin stadsdiensten zich vestigen, is zo populair bij het personeel dat hij helemaal vol staat. Gratis is ook een optie, kijk maar naar Maastricht. Daar zijn ze afgestapt van fietsstallingen tegen betaling. De stad wil namelijk niet dat fietsen rijendik voor winkelramen staan.

Mee met de evolutie

De standaard voor de breedte van fietspaden is 1,75 meter. Wij streven naar 2 meter, enkele rijrichting.

Carlo Put

… verder willen we een twintigtal fietspaden aanleggen of heraanleggen, hier in Hasselt. Voor lokale wegen zijn we zelf bevoegd, de beide ringen en de secundaire wegen vallen onder het Vlaams Gewest. Daar geven we louter advies.

Fietsers zijn meer als spreeuwen.

Fietsers zijn niet als automobilisten. Auto’s rijden allemaal achter elkaar, netjes in de pas, als ganzen. Fietsers zijn meer als spreeuwen. Ze draaien en keren kriskras door elkaar. Dat ziet er chaotisch uit, en toch gebeuren er relatief weinig ongevallen. Fietsverkeer moet je niet met een autobril bekijken. In Vlaanderen moet je gewoontes en gedrag veranderen, analyseert Carlo Put. Terwijl het in Nederland vaak een kwestie is van optimaliseren. Een fietsstraat wordt daar aangelegd als er een missing link is (nog gemengd verkeer) tussen twee fietspaden.

Carlo Put

Analyse

Wat kunnen we hier nu uit concluderen? Eerst en vooral dat het gegeven fietsers en verkeer een moeilijk te behandel iets is. Daarnaast kunnen we vaststellen dat er nog veel progressie kan gemaakt worden in infrastructuur voor de fietser. Die progressie zal er komen, doordat stap voor stap de nodige aanpassingen gedaan worden, zodat zowel fietser als automobilist veiliger en makkelijker de weg op kan. We weten ook dat de evolutie van de elektrische fiets ervoor zorgt dat dit nog een tikkeltje moeilijker wordt. Niets is onmogelijk en ook daar zullen goede afspraken ervoor zorgen dat er geen onduidelijkheid is over wat e-bikers kunnen en mogen op de weg. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mening, en dat mag. Laten we er toch beiden in overeenkomen en niet elkaar verwijten. Zowel fietser als automobilist moeten elkaar met respect behandelen. Dat zou al heel veel helpen en vermijden in het dagdagelijks verkeer. En als de overheid er in slaagt om alle nodige infrastructuur te voorzien door de wisselwerking met de burgers, dan zal alles veel beter worden.

door: Thomas De Langhe

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts