De weg en het fietspad zijn overvol. Alle soorten fietsen, van stadsfietsen tot cargobikes, een veilige plaats op de baan geven is een grote uitdaging. Fietspaden op een andere manier indelen is daarom een must. In Nederland halen ze zelfs de mosterd bij de frituur. Zo helpen frietzakken fietsers veilig oversteken.
Wanneer fietsers moeten stoppen voor een rood licht, blijven ze zelden in één lijn achter elkaar wachten. Ze wachten meestal naast elkaar. Met als gevolg dat de rijstrook voor tegenliggende fietsers wordt ingepalmd. Dat leidt bij groen licht tot gevaarlijke situaties. Botsingen, ‘near misses’ of bruusk remmen zijn schering en inslag. Om die situaties te voorkomen, startte in Nederland een proefproject met frietzakken.
De Frietzak
De ‘Frietzak’, ook wel ‘Frietszak’ genoemd, werd ontworpen om fietsers veiliger te laten oversteken aan een kruispunt met lichten. De frietzak bestaat uit een rechthoek die over de lange zijde is opgedeeld in twee trapezia of ‘frietzakken’. Het fietspad is breder en er is meer opstelruimte voor fietsers die wachten voor een rood licht. De fietsstrook lijkt op een puntzak. Hij is aan een kant breed en wordt geleidelijk aan smaller. Bij groen licht moeten fietsers halverwege de frietzak ritsen om weer terug op het normale fietspad te komen. Op die manier worden tegenliggende fietsers niet meer gehinderd en verloopt de doorstroming van het fietsverkeer vlotter en veiliger.
In Nederland werpt het proefproject alleszins zijn vruchten af. Benieuwd of we frietzakken of ‘frietszakken’ binnenkort ook in Vlaanderen tegenkomen.