Is Sparta verdiende winnaar E-bike van het Jaar 2019?

Op vrijdag 1 maart werden op Bike Motion in Utrecht verschillende awards uitgereikt voor de fietsmodellen van het jaar 2019. Ook e-bikes werden bekroond. De genomineerden in deze categorie waren: de Brompton Electric*, de Sparta M8b, de Union E-lite H8 en de Cannondale Quick Neo EQ. Uiteindelijk kwam de M8b als winnaar uit de bus. Is Sparta wel de verdiende winnaar? Wij vroegen het ons af.

“De Sparta M8b is een E-bike waarmee je gezien mag worden. Een frisse, elegante fiets die in het oog springt door het eigentijds ontwerp, kleur, designverlichting en hoogwaardige afwerking. De fiets oogt clean doordat de kabels op vernuftige wijze zijn weggewerkt in het stuur. En last but not least; de fiets kent zeer goede rijeigenschappen.”, aldus de jury. Om te oordelen of de Sparta M8b de verdiende winnaar is, maken we een beknopte vergelijking met de Cannondale Quick Neo EQ en de Union E-lite H8.

Sparta M8b

De jury bewondert de Sparta M8b voor zijn eigentijdse ontwerp, kleur, designverlichting en hoogwaardige afwerking. De fiets ziet er inderdaad fris en hedendaags uit. Het frame ziet er ongewoon uit, de kettingkast zit anders gepositioneerd. De blauwe kleur is opvallend en gaaf. De oplichtende logo’s op de fiets zijn innoverend. Ze verhogen de zichtbaarheid van de fietser, dat zien we graag. Hij is mooi afgewerkt want de remkabels zijn ingenieus weggewerkt in het stuur en het frame. Dat straalt klasse uit. Alleen is het jammer dat de accu zich achteraan bevindt. Dat is minder gunstig voor de balans van de fietser, dan wanneer de accu in het midden is gemonteerd. De accu is te verkrijgen in 3 soorten modellen. Afhankelijk van welk model je hebt, kan je met de Sparta M8b tussen 80 en 140 km ver rijden.

Sparta M8b

Cannondale Quick Neo EQ

De Quick Neo EQ is een sportieve fiets met spatborden. Ideaal voor wie sportief naar het werk wil fietsen als het regent. Wat opvalt is dat de batterij in het frame verwerkt zit. Iets wat je niet vaak tegenkomt bij een normale elektrische fiets. De batterij en motor zitten in het midden van de fiets, dat is uitstekend voor de balans van de fietser. De Quick Neo EQ heeft een actieradius van 150 km.

Canondale Quick Neo EQ

Union E-lite H8

De Union E-lite H8 is speciaal voor het stadsverkeer ontwikkeld. Hij is in het bijzonder geschikt voor jonge fietsers met een urban lifestyle. Zowel de motor als de accu zijn laag in het ongewone frame geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het de balans van de fiets verbeterd. De dikke banden zijn ideaal om over wegen te fietsen die er oneffen en hobbelig bijliggen. De geïntegreerde verlichting is op een fraaie manier in het frame geplaatst. Het licht krijgt automatisch stroomtoevoer van de batterij. Met de E-Lite H8 kan je tegen normale snelheid 150 km ver fietsen.

Union E-Lite H8

Moeilijke keuze

De 3 fietsen zijn zodanig verschillend van elkaar, dat ze allemaal op bepaalde vlakken uitblinken. De taak van de jury om een winnaar aan te duiden, moet dan ook erg moeilijk geweest zijn. Mocht de award opgesplitst zijn, dan had Union de prijs voor mooiste frame gewonnen, Canondale de prijs voor het knapste staaltje techniek en Sparta de prijs voor het totaalplaatje. Sparta M8b als winnaar van ‘E-bike van het jaar 2019’ is dus zeker en vast verdiend.

*De Brompton Electric is een elektrische vouwfiets. Omdat de andere drie genomineerden geen opvouwbare fietsen zijn, hebben we besloten om de Brompton Electric buiten beschouwing te laten.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts