Een bedrijfsfiets voor iedereen.

België telt sinds 2013 meer dan één miljoen bedrijfswagens. De helft hiervan zijn ‘salariswagens’. Dit wil zeggen dat ze niet nodig zijn voor het uitvoeren van de job maar als extraatje gegeven worden om het loon te verhogen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit. 65,6 procent van de verplaatsingen in ons land worden met bedrijfswagens gedaan. Slechts 9,5 procent van de werknemers komt met de fiets naar het werk. 

De bedrijfsfiets

Toch stimuleert de overheid het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer. Hiervoor kunnen werkgevers genieten van 120% fiscale aftrekbaarheid. Bovendien is niet enkel de fiets, maar ook de volledige infrastructuur (fietsenstalling, kleedruimtes,…) 120% aftrekbaar.

Ondanks dit fiscale voordeel, raakt het concept van de bedrijfsfiets maar langzaam ingeburgerd. Ze moeten immers opboksen tegen gehaaide autoleasing-bedrijven die met hun promoties, kortingen en sterke fiscale argumenten veel bedrijfsleiders voor zich winnen. De mooie auto is nog steeds een statussymbool, een teken van succes. Toch zijn er enkele initiatieven die proberen bij te benen.

Bike for business

Bike for business is zo een start-up dat probeert ‘the extra mile’ te gaan om bedrijven te overhalen om ipv. een wagenpark, een fietsenpark uit te bouwen. Vanuit Bikeshop Knokke bieden ze een groot assortiment elektrische, maar ook niet-elektrische fietsen aan.

Zaakvoerder Pieter Cocquyt kwam op het idee om vanuit deze ervaring een nieuwe service te bieden aan bedrijven. Onder het moto “een bedrijfsfiets voor iedereen” wil Bike for Business werknemers van de gepaste fiets voorzien die afgestemd is op hun traject, rijstijl en persoonlijke voorkeur.

De commerciële activiteiten van de onderneming zullen in Gent vertrekken. Het doel is om de diensten van bike for business tegen het einde van het jaar in heel Vlaanderen aan te bieden. De fietsen kunnen aangekocht of geleased worden, daarbij zit ook een onderhoudspakket op maat van de fiets. Bijkomend kunnen elektrische fietsen ook gehuurd worden voor evenementen.

Een slimme zet is de mobiele showroom waarmee Bike for Business de boer op trekt. Hiermee hopen ze de bedrijfsleiders te overtuigen van de meerwaarde van hun fietsen.

Meer info op bikeforbusiness.be

Mobiliteitsproblemen voorkomen

Wie stad zegt, denkt meteen aan haar mobiliteitsproblemen. Veel ondernemingen bevinden zich in grootsteden als Brussel, Gent en Antwerpen. Deze steden kampen systematisch met dezelfde problemen: congestie, fileleed, vervuiling en parkeertekorten.

De bedrijfsfiets kan de stadscentra ontlasten, pendelaars kunnen nu naar hun werk en naar afspraken met een elektrische fiets, zonder zweten. Daarnaast kan het ook komaf maken met parkeer- en filestress.

Het mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget is nog niet actief, maar wel op weg naar realiteit. Met dit budget kan elke werknemer zelf kiezen hoe hij/zij dit besteedt. Aan een auto, maar ook aan fietsen, de trein, de tram of de bus. De aankoop van een snelle elektrische fiets zou dan ook tot de mogelijkheden behoren.

Aan 45km/u op kruissnelheid over de fietsostsrade van Leuven naar Brussel, zien we alvast keihard zitten!

Loading

Total
0
Shares
1 comment
Geef een reactie
Related Posts