Onderhoud van een elektrische fiets: 4 tips.

Een elektrische fiets is een kostbaar bezit. Als je je E-bike regelmatig van een onderhoudsbeurt voorziet,  zorg je er voor dat je lang kunt genieten van je waardevolle bezit. Het onderhoud komt deels overeen met dat van een normale fiets en kost gelukkig maar weinig moeite.

Schoonmaakronde

Houd je fiets altijd goed schoon om slijtage te voorkomen. Daarnaast dien je regelmatig de bandenspanning te controleren om je fiets en jezelf te sparen. Zachte banden zorgen namelijk voor meer weerstand. Als je begint aan je schoonmaakronde, smeer je de ketting zodat deze soepel blijft. Andere draaiende onderdelen olie je vervolgens ook. De oppervlakkige schoonmaakronde sluit je af door de onderdelen van chroom in smeren met een roestwerend middel.

Zelf de motor onderhouden

Over het algemeen zal je weinig onderhoud hebben aan de motor van een E-bike. Mogelijk kan het wel zo zijn dat je het trapsysteem eens dient te kalibreren. Als je een nieuwe elektrische fiets koopt, dan is deze reeds gekalibreerd. Na vele kilometers kan dit echter verstoord raken. In de meeste gevallen is het mogelijk om dit te corrigeren door middel van het display. Wanneer je de elektrische fiets al langere tijd hebt of wanneer deze kalibratie niet werkt, dan kun je bij de fietsspecialist terecht voor een uitgebreide kalibratie van de motor. Ook voor andere problemen rondom de motor en in de interne programma’s kun je bij de fietsspecialist terecht.

Zelf de accu onderhouden

Een accu vereist in principe geen onderhoud om goed te blijven werken, maar door deze goed te verzorgen kan je de levensduur van de accu wel verhogen. Het ontladen en weer opladen van een accu houdt deze gezond. Het is wel belangrijk om accu’s nooit voor langere tijd helemaal ontladen te bewaren. Omdat het voor een accu gezond is om deze te op- en ontladen, loont het zeer dat je ook in de winter af en toe de accu gebruikt. Bewaar de fietsaccu ’s winters wel binnen, fietsbatterijen kunnen slecht tegen lage temperaturen.

Onderhoud door fietsspecialist

Ondanks dat fietsen over het algemeen weinig onderhoud behoeven en je zelf ook al veel kunt doen, is het verstandig om af en toe de fiets te laten keuren door de fietsspecialist. Deze kijkt onder andere naar:

  • Het volledige elektrische systeem van de fiets, zoals de display en krachtondersteuning
  • De kwaliteit van het wielframe
  • Het afstellen van de versnellingen
  • De kwaliteit van de remmen
  • De spanning van de ketting
  • Dit onderhoud zorgt er niet alleen voor dat je fiets van goede kwaliteit blijft, maar verhoogt ook de veiligheid van de fiets.

Bron: PetroNella’s

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts