Smarter eBiken in de toekomst

Bosch eBike Systems presenteert het volledig verbonden eBike-systeem voor de mobiliteit van morgen.

  • Meer intelligentie, veiligheid en comfort: met het smart systeem creëert Bosch de basis voor de eBike-mobiliteit van de toekomst
  • Over-the-air-updates maken een continue verdere ontwikkeling van de eBike via het smart systeem mogelijk
  • De eBike wordt onderdeel van het ‘internet of things’ – een belangrijke voorwaarde voor bike-to-x-communicatie
  • Bosch eBike Systems heeft unieke knowhow in eBike-technologieën en competenties op het gebied van AIoT

Stuttgart/Reutlingen – Merkbaar comfortabeler, afgestemd op de persoonlijke wensen en rijstijl en elke dag een beetje slimmer: Bosch eBike Systems zorgt met het smart systeem voor een unieke eBike-belevenis en schrijft het volgende hoofdstuk van toekomstige eBike-mobiliteit. “Met onze Connected Biking-oplossingen vullen we de fysieke rijbeleving aan met een digitale ervaring”, zegt Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems. “Nu zetten we de volgende stap met het smart systeem. Dit biedt volop rijplezier dankzij de digitale functies die voortdurend kunnen worden uitgebreid. Zo maken we de eBike geschikt voor de mobiliteit van de toekomst”.

De eBike die in de loop der tijd verder evolueert

De eBike Flow-app is de centrale verbinding van de eBike met het smart systeem en dus perfect verbonden met alle eBike-componenten. Nieuwe en verbeterde functies kunnen direct op de eBike worden geladen via updates ‘over the air’. Dit betekent voor eBikers*: je eBike met het smart systeem van Bosch blijft na aanschaf voortdurend in ontwikkeling en de persoonlijke eBike-belevenis wordt voortdurend verrijkt met nieuwe digitale functies en diensten.

Toenemende individualisering van de eBike

Functies zoals het aanpassen van rijmodi in de nieuwe eBike Flow-app zijn nog maar het begin. De technologie van het smart systeem van Bosch eBike Systems is de basis voor de verdere ontwikkeling van de eBike op het gebied van connectiviteit, individualisering en nieuwe diensten. De eBike wordt steeds meer een digitale hub die op basis van gegevens een nog persoonlijker beleving biedt en naadloos kan worden verbonden met diensten van derden. “In de toekomst past de eBike zich automatisch aan volgens de persoonlijke behoeften van de rijder*. Hij vormt zich naar onze rijstijl, stelt routes voor die we leuk vinden en leidt ons veilig van punt A naar punt B. Hij leert onze voorkeuren en interesses kennen en biedt zo een perfect op maat gesneden eBike-belevenis”, legt Fleischer uit. 

Veiligheid als centraal thema van digitalisering

Individualisering, prestatiemeting, onderhoud en service – met de smart en verbonden eBike zijn er talloze mogelijkheden. Er is vooral een groot potentieel rond het thema veiligheid. Enerzijds zorgen digitale oplossingen en diensten voor meer veiligheid tijdens het fietsen, ongeveer zoals een virtuele beschermengel die fietsers op hun tocht begeleidt en in geval van nood om hulp roept. Anderzijds gaan ze helpen om de eBike nog beter tegen diefstal te beschermen, van digitale vergrendeling van de fiets tot gps-tracking. “De toekomst van smart eBiken is spannend en zal tal van nieuwe mogelijkheden bieden. Vast staat: door digitalisering wordt eBiking steeds comfortabeler, gemakkelijker en ook veiliger. Hierdoor komen rijplezier en beleving meer op de voorgrond te staan”, aldus Fleischer.

De eBike als onderdeel van het ‘internet of things’

Tegenwoordig is de verbonden eBike-belevenis nog steeds nauw gekoppeld met de smartphone, die verbinding heeft met het internet en via bluetooth gegevens kan uitwisselen met de eBike. In de toekomst zijn mensen echter niet alleen tijdens het fietsen met de eigen eBike verbonden maar hebben ze overal toegang tot hun eBike, of die nu in de garage staat of misschien bij het station waar hij ‘s ochtends is geparkeerd. De eBike gaat zelf ook deel uitmaken van het ‘internet of things’ (IoT), net zoals dat nu geldt voor koelkasten, wasmachines of grasmaaiers. Daarmee maakt de eBike deel uit van de mobiliteit van morgen, is hij in staat om gegevens uit te wisselen met andere weggebruikers* en de hele omgeving en kan hij op die manier met hen communiceren – voor een comfortabele en veilige rijervaring.

Bike-to-x-communicatie heeft volop potentieel voor verkeersveiligheid

De digitale verbinding van eBikes met andere voertuigen en de infrastructuur kan de verkeersveiligheid vergroten, vooral in de stad. Op die manier kunnen eBikes verbinding maken met auto’s of vrachtwagens en rijders* zo vroegtijdig waarschuwen. Dit zou de gevaren van de dode hoek voor bijvoorbeeld fietsers aanzienlijk verminderen en veel van de ongelukken die gebeuren bij het afslaan voorkomen. Fleischer legt uit: “Terwijl de car-to-x-communicatie langzaam vooruitgang boekt, zal de bike-to-x-communicatie vast nog vele jaren een utopie blijven. Maar we zien hier een groot potentieel om eBiken nog veiliger te maken.”

Bosch met knowhow in sleuteltechnologieën van de toekomst

Bosch eBike Systems kan beschikken over unieke knowhow bij het vormgeven van de verbonden eBike-belevenis. Als pionier heeft het bedrijf de ontwikkeling van eBikes aanzienlijk bevorderd met innovatieve producten en oplossingen. Als onderdeel van de Bosch Groep draagt Bosch eBike Systems bovendien bij aan de kennis van het concern op het gebied van belangrijke sleuteltechnologieën van de toekomst: AIoT, d.w.z. de koppeling van kunstmatige intelligentie met het internet of things. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de aankomsttijd van eBikers* dynamisch wordt geschat op basis van de ervaring van andere fietsers en niet langer alleen statisch op basis van de kaart.

Verbonden eBiken geeft een nieuwe definitie aan mobiliteit

De voorwaarde voor fascinerende nieuwe rijervaringen in de verbonden wereld is het perfecte samenspel van hardware en software. Het streven is om naadloze connectiviteit te creëren en de fietservaring verder te laten samensmelten met de digitale ervaring. “We zijn ervan overtuigd: de volledig verbonden smart eBike gaat de mobiliteit van morgen herdefiniëren, zowel voor korte ritten in het dagelijks leven als voor uitgebreide tochten in de vrije tijd”, aldus Claus Fleischer. “Het smart systeem rust de eBike uit met meer intelligentie, comfort en veiligheid voor de mobiliteit van de 21e eeuw. Op die manier maken we onze visie van eBike-mobiliteit van de toekomst stap voor stap werkelijkheid.”

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts