Te snelle speed pedelec beboet.

In Zwijndrecht werd bij een controle van de lokale politie een speed pedelec geflitst toen die aan een te hoge snelheid door de zone 30 reed. De speed pedelec werd geflitst in de Fortlaan, waar die zone 30 van toepassing is. De controle vond gisteren plaats. Om de snelheden te meten werd gebruik gemaakt van mobiele flitsapparatuur.

Flitser VS speed pedelec

Speed pedelecs zijn de paradepaardjes onder de e-bikes en kunnen vlotjes 45 km/u halen. Volgens de Zwijndrechtse politie moeten ook zij zich aan de verkeersregels houden. De boete voor de bestuurder van een elektrische fiets die te snel rijdt, is dezelfde als die voor een andere bestuurder in het openbaar verkeer. Daarin zijn ze duidelijk. Maar in hoeverre zijn de huidige flitspalen aangepast om de snelheid van de nieuwe speed pedelecs te registreren? Wij spraken met de lokale politie van Zwijndrecht:

De mobiele apparatuur die gebruikt wordt is volgens hen perfect aangepast aan het flitsen van zowel grotere voertuigen als de meer wendbare speed pedelecs. De flitspalen en andere flitsapparatuur zijn dus even nauwkeurig in het bepalen van de snelheid van een e-bike als van een groter gemotoriseerd voertuig.

“Maar wat als een fietser op een koersfiets of een doodnormale stadsfiets sneller rijdt dan de maximaal toegelaten snelheid. Wordt die dan op dezelfde manier beboet?

Bovendien willen ze benadrukken dat iedereen die zich in het openbaar verkeer voortbeweegt, zich moet houden aan de opgelegde snelheid. Voor fietsers die niet ondersteunt worden door een elektrische motor geldt ditzelfde principe. Als een fietser op een doodnormale fiets te snel rijdt zal die ook beboet worden, in de mate van het mogelijke. Het is namelijk zo dat enkel speed pedelecs voorzien zijn van een nummerplaat, en net dat is de meest voorkomende manier om de bestuurder officieel te identificeren. Fietsers die op een normale diets te snel rijden zijn dus moeilijk te identificeren en dus is beboeten enkel mogelijk als de politie aanwezig is op het moment van de snelheidsovertreding.

Te fiets of niet te fiets?

De website van Touring geeft een omschrijving van de verkeersregels voor zowel normale fietsen (zonder motorische aandrijving) en elektrische fietsen die tot 45 km/u halen. In de regelgeving wordt er een onderverdeling gemaakt tussen fietsen en andere voortbewegingstoestellen én speed pedelecs.

  • Fietsen en andere twee-, drie- of vierwielers waarmee je je sneller dan stapvoets kan voortbewegen en die niet aangedreven worden door een motor, vallen onder de categorie ‘fiets’. Alle bestuurders van zo’n toestel moeten dus de regels naleven die voor fietsers van toepassing zijn.
  • Bestuurders van een speed pedelec moeten zich dan weer houden aan regels die voorzien zijn voor bestuurders van bromfietsen, aangezien ze onder die categorie vallen.

Maximum snelheid voor iedereen

Er is dus een duidelijk onderscheid tussen fietsen en e-bikes. En over de wetgeving rond maximaal toegelaten snelheid is iedereen het eens. Op de website van VSV staat te lezen dat verkeersregels en meer specifiek, snelheidsbeperkingen, van toepassing zijn voor iedereen die zich op de openbare weg bevindt. Zowel bestuurders van een gewone fiets, speed pedelec, step, skateboard en ga zo maar door, moeten zich steeds houden aan de maximaal toegelaten snelheid.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts