Toerisme: op avontuur in fietsparadijs Taiwan.

Taiwan is niet alleen het land waar een groot deel van de wereldwijde fietsproductie plaatsvindt, het Aziatische eiland is zelf ook een fietsbestemming bij uitstek. Steeds meer Europeanen vliegen op Taipei om er vervolgens op de fiets te springen. Sommigen trekken zelf eropuit, anderen nemen deel aan wielerevents zoals de prestigieuze KOM Challenge. In een online special stelt het mooie en verrassend moderne eiland zich aan Nederlandse en Vlaamse fietsers voor.

Met onder meer China Airlines vliegen fietsers rechtstreeks vanaf Amsterdam binnen dertien uur naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Wie een EU-paspoort heeft mag 90 dagen in Taiwan verblijven; ruim voldoende om op twee wielen het eiland te ontdekken. Populair is bijvoorbeeld de Formosa 900. Dat is de route van 900 kilometer die rond het eiland loopt en met haar naam teruggrijpt naar het verleden: in de zeventiende eeuw werd Taiwan Formosa genoemd.

De KOM Challenge is één van de uitdagende wielerevenementen in Taiwan.

In de online special komen ook profrenners aan het woord, zoals Wouter Wippert. Hij won al drie keer een etappe in de Ronde van Taiwan. “Van tevoren denk je: Taiwan? Oh, ik moet koersen op een eiland bij China. Maar als je het met één land niet moet vergelijken, dan is het China. Taiwan is behoorlijk verwesterd. Het is er schoon, het land is vooruitstrevend en op de toeristische punten in steden spreken de mensen Engels. De inwoners zijn zeer behulpzaam. En als je een dag in het zadel hebt gezeten, biedt de Taiwanese keuken alles wat je nodig hebt als renner.”

Uitdaging hors catégorie
Een epische uitdaging voor wielrenners op Taiwan is de KOM Challenge (26 oktober). Deelnemers starten op zeeniveau in de stad Hualien en klimmen vervolgens over 105 kilometer naar 3.275 meter hoogte. Voor zowel getrainde amateurs als profs is dit een uitdaging hors catégorie (stijgingspercentages tot 27 procent!). Afgelopen jaar was Tourfavoriet Vincenzo Nibali tot zijn vreugde het snelst boven.

“Een mooi resultaat in een schitterend evenement, dat voor alle racefietsers met een beetje klimmersbenen geschikt is.”

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts