Waarom is de NuVinci versnellingsnaaf zo populair?

De NuVinci versnellingsnaaf zie je meer en meer opkomen. Ze worden gemonteerd op nieuwe modellen elektrische fietsen. De populariteit is enorm, maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Trapsgewijs schakelen is verleden tijd met de NuVinci naafversnelling. Deze van oorsprong Amerikaanse uitvinding biedt traploze versnellingen die je met een draaischakelaar aan het stuur bedient. Oorspronkelijk was de NuVinci naafversnelling voor reguliere fietsen bedoeld, maar deze versnellingssoort werd pas echt een succes door de komst van de elektrische fiets. Een elektrische fiets met NuVinci bleek namelijk een gouden combinatie!

Een elektrische fiets met NuVinci bleek namelijk een gouden combinatie!

Hoe werkt NuVinci?

In tegenstelling tot de normale naafversnelling bevat het binnenwerk van de NuVinci geen verzameling aaneensluitende tandwielen. In plaats daarvan bestaat het binnenwerk uit twee draaiende schijven met daartussenin zes stalen kogels. In elk van deze kogel zit een klein asje en de hoek van deze asjes bepaalt de versnellingsstand. Met behulp van de draaischakelaar op het stuur pas je zelf de hoek van de asjes aan en hiermee dus de versnellingsstand.

Automatisch of handmatig schakelen met NuVinci?

Het kan alle twee! Het soepel schakelen is met een NuVinci versnelling veel gemakkelijker geworden. Er zijn vier type NuVinci versnellingen:

NuVinci Manual 330 en Manual 380

Met het NuVinci Manual systeem schakel je handmatig. Het verschil tussen het 330 en het 380 type zit hem in het schakelbereik: de NuVinci 330 variant kun je vergelijken met een naafversnelling met 7 versnellingen en de NuVinci 380 variant is vergelijkbaar met een naafversnelling met 8 versnellingen.

NuVinci Harmony 330 en Harmony 380

Met het NuVinci Harmony systeem kun je automatisch schakelen. Dit doe je door van tevoren een vast trapritme in te stellen. Zo trap je tijdens een fietstocht altijd even snel. De NuVinci Harmony regelt automatisch voor iedere snelheid de benodigde overbrenging en ondersteuning. Hierdoor hoef je je tijdens het fietsen dus niet meer bezig te houden met schakelen. Ook bij de Harmony heeft het 380 type een groter schakelbereik dan het 330 type.

Op zoek naar een elektrische fiets? Neem een kijkje in het online assortiment van lokale fietshandelaars.

In dit filmpje zie je hoe de NuVinci naaiversnelling werkt:

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts