Zo verleng je de levensduur van je e-bike accu.

De E-bike is voor vele fietsers de oplossing om wel met de fiets naar het werk te gaan. Een langere afstand kan nu wel afgelegd worden. Ook heel wat mensen met een hogere leeftijd kunnen de traditionele rit op zondag wat verlengen omdat ze dat extra duwtje in de rug krijgen. Er zijn 2 zaken van belang bij de e-bike: de motor met de controle-unit en de accu. Onderhoud van de accu is noodzakelijk om de duurzaamheid van je e-bike te garanderen. We geven je enkele tips om de accu een langere levensduur mee te geven:

  1. De actieradius is de afstand die je met je e-bike kunt afleggen zonder de accu tussentijds op te laden. Als een e-bike een actieradius heeft van circa 90 kilometer en je fietst dagelijks 25 kilometer, laad de accu dan niet elke dag op. Voorkom onnodige laadcycli. Dat gaat zeker bij oudere accu’s ten koste van de levensduur.
  2. De accu mag nooit helemaal leeg raken. Dat kan de accu ernstig beschadigen of zelfs onbruikbaar maken. Houd de actieradius dus goed in de gaten.
  3. Ook als de e-bike in de winter in de garage staat en hij niet wordt gebruikt, is het toch verstandig om af en toe naar de accu te kijken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg, maar sommige oudere types wel. Het is zeer aan te bevelen om de accu af en toe op spanning te brengen. Laat de accu overigens niet constant aan de lader zitten. Dat is een ander uiterste.
  4. Is de temperatuur in de garage of schuur laag? Laat de accu daar dan niet liggen. Beter is het om de accu in de wintermaanden in een ruimte met huiskamertemperatuur op te bergen.
  5. Deze tip heeft niet zozeer met onderhoud te maken, maar is wel van belang als je ook op winterse dagen met de e-bike van huis gaat. De actieradius ligt bij koude temperaturen wat lager dan je gewend bent op aangename dagen. Houd daar rekening mee als je van huis gaat. Het zou vervelend zijn als je tijdens een fietstocht plots met een lege accu komt te staan.
  6. Heb je een elektrische fiets van Flyer? Dan is de speciale Panasonic accuhoes mogelijk een uitkomst. Deze beschermt de accu tegen kou en bevordert de actieradius in de winterperiode. Ook in de rest van het jaar is de accuhoes fijn; hij beschermt tegen krassen en andere schade. De hoes is voorlopig alleen geschikt voor de 15ah 36V Next Generation-accu’s. Adviesprijs: 59,95 euro.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts