1 jaar op de markt: veilig remmen met ABS systeem

Het drieletterwoord ABS kennen we allemaal. De afkorting staat voor antiblokkeersysteem en zorgt ervoor dat de wielen van een wagen, bij een krachtige rempoging niet blokkeren. Wanneer de wielen blokkeren aan hoge snelheid verlies je als bestuurder volledig de controle over de besturing van de wagen. Het ingenieuze systeem is ontstaan in de wondere wereld van de vliegmachine. In 1978 werd de toepassing uitgevonden voor wagens, door Robert Bosch GmbH, jawel dezelfde Duitse multinational die vorig jaar het systeem voor e-bikes introduceerde.

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR HET BOSCH ABS SYSTEEM.

Alle remmen los!

Over de jaren heen is er veel geëxperimenteerd met soorten remmen op de fiets. De meest bekende zijn de velgremmen, of de kleine blokjes aan de wielen zoals velen het omschrijven, en de modernere schrijfremmen. Maar het zou niet zo’n proces van lange adem geweest zijn als er niet nog meer varianten de revue gepasseerd zijn. Welke remmen waren er door de jaren heen het meest gangbaar, en wat waren de voor- en nadelen aan die remsystemen?

V-brakes

V-brakes zijn velgremmen in haar puurste vorm. Twee blokjes aan weerszijden van de velg verhinderen bij het induwen van de rem dat de wielen vrij spel hebben. Bij V-brakes worden de blokjes tegen de velg geduwd door middel van een hefboomwerking.

Het grootste nadeel van deze toepassing? De remblokjes moeten regelmatig vervangen worden. Zeker als je er vaak op uit trekt met slecht weer.

Hydraulische velgremmen

Hydraulische velgremmen zijn het slimmere broertje van de traditionele V-brakes. Ze werken op quasi dezelfde manier als de simpelere V-brakes, maar de remkracht wordt vergroot door middel van hydraulica. Dit soort remmen zijn dus beter geschikt voor sportieve fietsen, waarbij vaker snel in de remmen moet gegaan worden.

Het nadeel? U raadt het al. Ook hier is het nodig om de remblokken regelmatig te vernieuwen. Het zijn en blijven velgremmen, niet waar?

Schijfremmen

Schijfremmen, iedere mountainbiker en sinds kort wegwielrenner’s trouwste vriend. Ze worden tegenwoordig gebruikt op elke soort fiets omwille van hun betrouwbaarheid in nat én droog weer, hun sterke remkracht en het gebruiksgemak. Schijfremmen vragen bovendien een minimum aan onderhoud en gaan lang mee.

Het remsysteem bij schijfremmen gaan als volgt in z’n werk: Wanneer je de rem indrukt, wordt er olie in de remleidingen geduwd, die olie zorgt ervoor dat er druk wordt uitgeoefend op de rem zelf. Je remt hier niet op de velg, maar op de alumnium schijf ernaast.

Het nadeel van schijfremmen is dat ze vrij kwetsbaar zijn. Wanneer je valt, en de fiets komt slecht neer, kan dat de schrijfremmen wel eens beschadigen. Bovendien hebben nieuwe schijfremmen een “inloopperiode” nodig, aangezien ze in het begin vaak te stroef aanvoelen.

Eén gemeenschappelijk probleem

Al deze remsystemen hebben echter één gemeenschappelijk probleem. Wanneer de fietser in een gevaarlijke sitiuatie plots in de remmen moet gaan en de rem volledig induwt, blokkeren de wielen volledig. Net zoals bij een wagen verlies je de controle over de besturing van de fiets en is de kans dat je het asfalt raakt vrij groot.

De Duitse constructeur Bosch, heeft hier echter iets op gevonden. Ze maken gebruik van dezelfde remassistent die sinds enkele jaren verplicht is op motoren en te vinden is op praktisch elk gemotoriseerd voertuig, De ABS-assistent. Maar hoe werkt het nu precies?

ABS assistent op de fiets

Op de schrijfremmen worden twee sensoren geplaatst. Die sensoren vergelijken de omwentelingssnelheid van zowel het voor- als achterwiel. Wanneer de fietser bruusk remt en er een aanzienlijk verschil is in omwentelingssnelheid tussen voor- en achterwiel, schiet het ABS in actie. Het antiblokkeersysteem verlaagt de remdruk in extreem korte intervallen. Dat doet het, tot de wielen weer gelijk lopen en de controle over de fiets verzekerd is.

De ABS-assistent werkt enkel op de voorrem, aangezien het gevaar bij bruusk remmen vooraan groter is dan achteraan. Als je de voorrem met teveel kracht induwt is de kans dat je uitglijdt of overkop gaat groot genoeg om je er zorgen over te maken.

Oplossing gevonden, toch?

Het systeem zou in de toekomst dus veel onnodige ongevallen kunnen vermijden, en toch wordt het amper gebruikt in fietsland. Dat komt doordat het systeem optioneel is, het relatief zwaar is (wat volgens ons een volslagen verkeerd argument is) en ook niet heel goedkoop.

De ABS-assistentie wordt gemonteerd onderaan de stuurpen, dicht bij het voorwiel dus. Het toestel weegt in totaal 700 gram en kost 500 euro. Estethische en prestatiegerichte tegenargumenten zijn niet voldoende om het concept de grond in te boren, maar veel fietsers haken af bij het horen van de kostenplaatje van dit alles. Het is echter een foute beredenering om te besparen op je eigen veiligheid.

Daarom roept Claus Fleischer, CEO van Bosch, de fietshandelaren op om de mogelijkheden van de remassistent te communiceren aan klanten en hen duidelijk te maken dat het veel ongelukken kan voorkomen. Bovendien zou het systeem vooral toegepast worden op elektrische fietsen, wat de tegenargumenten rond het gewicht meteen van tafel veegt. En de extra kostprijs voor die e-bike? Dat krijg je terug in de vorm van veiligheid.

Meer info: https://www.bosch-ebike.com/nl/producten/abs/

Loading

Total
0
Shares
Related Posts