Jaagpaden zijn populair bij fietsers. Langs het water, altijd maar rechtdoor, amper gemotoriseerd verkeer, geen kruispunten of verkeerslichten… Kortom een paradijs om op deze autoluwe trajecten al fietsend te genieten of te trainen.
Uit de scheepvaart
Jaagpaden zijn de verharde en onverharde trekwegen op de oevers van rivieren en kanalen die in het verleden dienst deden om schepen met o.a. paarden vooruit te trekken bij sterke tegenwind of tegenstroom. Dit trekken werd ‘jagen’ genoemd. Naast economische doeleinden zijn ze er ook voor recreatief sportief gebruik en dienen ze steeds vaker als fietssnelweg.
Maar opgepast, een jaagpad is géén fietspad en dat heeft zo zijn juridische gevolgen.
Géén fietspad
Een jaagpad is een exploitatieweg of private dienstweg waarvan het gebruik wordt geregeld door het Algemeen Scheepvaartreglement, wat inhoudt dat:
- naast vergunninghouders ook fietsers toegelaten zijn alsook diegenen die op het speciale bord bij aanvang van het jaagpad aangeduid zijn -dus speed pedelecers de toelating klasse P goed checken of je gedoogd wordt;
- de snelheid beperkt is tot maximum 30km/uur;
- de plaatselijke signalisatie steeds voorrang heeft op de toelating om er te mogen fietsen: is er een omleiding, ben je verplicht deze omleiding te volgen (overal trouwens);
- de principes van de wegcode op fietsers van toepassing zijn zoals van richting veranderen, afslaan, kruisen,..
En ook al is de verleiding soms groot, het jaagpad is er voor iedereen, dus temper je snelheid. Zo vermijden we fietsongevallen. Deel deze tip met al je fietsvrienden, zo dragen wij als fietsers ons steentje bij.
Fietsongeval.be geeft je de juiste informatie betreffende de wegcode.