Een lokale fietsenwinkel, een sociale omgeving.
Het is fijn vertoeven bij de lokale fietshandelaar. De laatste jaren wordt geëxperimenteerd met de combinatie van fietsen en koffie of bier waardoor de winkels een woonkamer-uitstraling krijgen. Maar heeft dit ook effect op de verkoop? Hoe gaat de lokale fietshandelaar te werk wanneer een nieuwe klant binnenkomt? Hoe zorgt hij ervoor dat de klant het vertrouwen krijgt waardoor hij een terugkerende klant wordt? Dit is een greep uit de vragen die we stelden aan lokale fietshandelaars in Gent.
“De lokale fietshandelaar berust op service die vaak extreem ver gaat.” – Bart Cocquyt (Vélocien)
Een e-bike die na een maand gebruik motorproblemen vertoont, dat is ongewoon. De klant komt terug in de winkel en doet zijn verhaal. Bart (Vélocien) leest de software uit via het Bosch controlesysteem. Helaas kan het probleem ter plaatse niet worden opgelost. De fiets wordt teruggestuurd naar de fabrikant. Ondertussen ontvangt de klant een vervangfiets, een e-bike. Een week later heeft de klant zijn fiets terug, helemaal in orde.
“Zou je zoiets verwachten bij een internationale webshop?” Ik schud mijn hoofd. Het is een voorbeeld van een service die je enkel bij je lokale fietshandelaar kan verwachten.
Vertrouwen van de klant.
Service staat centraal, dat horen we bij elke fietshandelaar. Een klant die op zoek gaat naar een fiets, wordt eerst grondig uitgehoord. Er wordt gepolst naar de functie van de fiets, hoe vaak die fiets zal gebruikt worden en wat het budget is. Soms heeft de klant reeds heel wat onderzoek gedaan en weet hij exact wat hij wil. Klanten die binnenkomen en onmiddellijk kopen, zijn zeldzaam. De aankoop van een fiets vraagt advies van een expert.
“Omdat we zelf fietstechniekers zijn, kunnen we beter advies geven.” – Jan Botterman en Mark Heyvaert (Biker)
Dat advies heeft een grote waarde. Het gaat namelijk verder dan het gebruik van de fiets. Stel, een klant kiest voor een fiets met een 7 speed achterderailleur, maar zal zijn fiets zelden poetsen. Dan kiest hij beter voor een Nexus versnelling, die is ingebouwd in de naaf van het achterwiel. Met de know-how van fietstechniek, kan de verkoper beter advies geven. Daarom is het belangrijk dat de verkoper van fietstechniek weet.
Toekomst voor de lokale fietsenhandel?
Het fietsassortiment is de laatste jaren enorm gegroeid. Ook die markt heeft zich online een plaats toegekend. Er is één groot verschil met de standaard retail (kledij en dergelijke): de aankoop van een fiets stopt niet bij dat ene product. Je koopt een fiets inclusief de kennis van een vertrouwenspersoon. Hij of zij zet je telkens weer veilig op weg wanneer je fiets niet meer functioneert zoals het moet. Dus heeft de lokale fietsenwinkel toekomst? Zeker! De noodzaak van bijscholing in elektrische fietsen bewijst dat die vertrouwenspersoon steeds belangrijker wordt.
We zien steeds meer nieuwe fietsenwinkels opduiken. Winkels met een specifieke niche binnen de sector en meestal kleinschalig. Sommigen richten zich meer op mountainbike, anderen op e-bikes en nog anderen op vouwfietsen. Je doet dus best wat onderzoek op de website van de handelaar alvorens je bezoek in te plannen.
Als ik de vraag stel of de lokale fietshandelaar nog tijd heeft om na te denken over het groeiproces van hun zaak, dan hoor ik bij Huis Tange minder enthousiasme. De aantal herstellingen zijn de laatste jaren enorm gegroeid in hun winkel. Dat wil zeggen dat ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat moeten doorwerken om alles afgewerkt te krijgen.
“Vroeger waren er veel meer fietsenwinkels waardoor de herstellingen beter verdeeld werden.” – Monique De Somviele (Huis Tange)
Fietsen en mobiliteit.
3 april dit jaar werd het startschot gegeven voor fietsers in Gent met het circulatieplan. Dat betekent dat het aangenamer fietsen is in de binnenstad. Stad Gent mag hierbij het volledige plaatje niet uit het oog verliezen. Zo is er nog veel werk aan de winkel omtrent fietsinfrastructuur.
“In de Doornzelestraat razen vaak auto’s voorbij aan 90 km/u. Hier wordt bijzonder weinig ondernomen om de omgeving fietsvriendelijk te maken.” – Bart Cocquyt (Vélocien)
Het is heerlijk fietsen in stad Gent en dat willen de lokale fietshandelaars graag bevorderen. Het zou een waarde zijn de lokale fietshandelaar te betrekken in de mobiliteitspolitiek in Gent. De lokale fietshandelaar staat dagelijks in contact met de fietser in de straat. Ik stelde de fietshandelaar dan ook de vraag of ze hieraan willen meewerken. Volmondig was hun antwoord ‘ja!’.
Beste,
Ik zie alleen bakfietsen met de bak vooraan. Ik denk meer en meer na over een bakfiets met de bak achteraan als vervoermiddel voor het vervoer van klein materiaal om klussen uit te voeren in de stad. Bestaan die reeds of ben ik de enige die daaraan denkt ?
Een ander heikel punt in een steden met trams. Met een bakfiets met 3 vielen zit ofwel met een van de voorste wielen ofwel met het achterwiel in een tramspoor. Bredere banden zouden daartoe een oplossing zijn en tegelijkertijd het laadvermogen van de bakfiets verhogen.
Nog iets : Ik stel vast dat de prijzen van elektrische bakfietsen exuberant hoog zijn. Naar mijn mening zullen de prijzen, bij toenemende concurrentie en meer industriële productie sterk dalen.
Mvg,
Martin Martens
Dag Martin,
Het klopt inderdaad, wanneer we over bakfietsen spreken, het gaat over een fiets met een bak vooraan. Wanneer die achteraan zit, spreken we over fietskarren. Reden hiervoor is dat het oorspronkelijke concept van een bakfiets gericht is om je kinderen naar school te brengen … die zitten beter vooraan.
Vandaag de dag is de bakfiets een enorm populair vervoersmiddel en wordt ie ook gebruik door kleine én grote ondernemingen die zowel kleine als grote klussen uitvoeren.
Tip: https://cargobikefestival.com/
Prijzen kunnen inderdaad ‘hoog’ worden genoemd, al is dat een mening, geen feit. Wanneer je de fiets aankoopt als vervanging van een tweede wagen, dan is zo’n aankoop een opbrengst. Wanneer je je auto toch laat staan en ook een bakfiets aankoopt, is het een investering. Er is geen garantie dat de gemiddelde aankoopprijs van een bak- of cargofiets zal dalen.
De bakfiets-wereld staat volgens ons nog maar in z’n kinderschoenen. Er zal dus voornamelijk ingezet worden op kwaliteit en minder op groot-productie waardoor de prijs kan dalen. Die daling zien we dus niet onmiddellijk gebeuren. Wil je toch lager in prijs, boet je in op kwaliteit.
Bedankt voor je reactie!
Groeten,
Rembrand (vivocyclo.com)