De riemaandrijving verovert e-bikeland.

Al een paar jaar is de trend gaande, maar zo sterk zichtbaar als dit fietsseizoen was deze nog niet. We hebben het over de opmars van de tandriemaandrijving. Bij de 2019-modellen van FLYER wint de tandriem nog meer terrein ten opzichte van de oude, vertrouwde ketting. Verscheidene modellen uit de vernieuwde Gotour6-, Upstreet1- en Upstreet5-familie hebben zo’n belt drive.

“De tandriemaandrijving is er al langer, maar nu wordt ze ook echt omarmd. Best logisch, want de tandriem is een complete verbetering ten opzichte van de ketting. Ze is vele malen stiller, schoner, onderhoudsvriendelijker en duurzamer: de tandriem heeft een levensduur die tweemaal langer is dan die van een ketting, misschien wel drie keer”, zegt techniekspecialist Piet Vilten van FLYER.

“Natuurlijk geldt dat je er goed mee moet omgaan. Rij je in een te zware versnelling weg met de allerhoogste ondersteuning, dan vindt zo’n belt dat niet fijn. Het is niet heel veel anders dan bij een auto. Je rijdt toch ook niet weg in de derde versnelling van een auto? Dan begrijpt iedereen dat er iets kapot kan gaan. Bij een e-bike lijken mensen soms nog wel aan dat idee te moeten wennen.”

Hoe ouder de ketting, hoe meer weerstand
In de fabriek van FLYER in Zwitserland heeft men één van de voordelen van de tandriem berekend. In een testopstelling werd met twee identieke fietsen het weerstandsniveau van de aandrijving getest. Eén van de tweewielers was uitgevoerd met een ketting, de andere met een riem. Conclusie: de motor van een kettingfiets moet op den duur harder werken om dezelfde snelheid te halen.

“Op het moment dat de fietsen met beide aandrijvingen nieuw zijn, zie je dat de weerstand ongeveer gelijk is. Naarmate beide fietsen langer draaien en er veroudering optreedt, dan valt het op dat de weerstand van de ketting kwadratisch oploopt. Dat komt door de slijtage. De belt drive blijft echter constant op een verlies van circa 2 procent, ook als hij ouder wordt”, zegt Vilten.

Controleer de spanning
Belangrijk is het wel dat de riem steeds de juiste spanning heeft, anders leidt dat tot slijtage. De fietsenmaker kan de spanning eenvoudig controleren met een tensionmeter. Gates heeft ook een handige app (Carbon Drive). Die checkt de spanning met trillingen en geluidsgolven. “Als je met de caravan op reis gaat, controleer dan de bandenspanning. Doe dat met de tandriem van de fiets ook, het liefst om de duizend kilometer.”

Superieur

FLYER verkoopt nu al bijna de helft van de e-bikes met tandriemaandrijving. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren nog verder oploopt. “De ketting gaat nooit helemaal verdwijnen; in het race- en ATB-segment is de ketting nog steeds superieur”, zegt Vilten. “Als je naar e-bikes kijkt, dan zal de belt drive het binnen afzienbare tijd echter gaan winnen van de ketting.”

De voordelen van een riemaandrijving

Stiller | Weg met het gekraak. Met de riemaandrijving heeft u geen last meer van een roestige, ratelende ketting. Het geluid van metaal op metaal blijft achterwege. De riem is dus stiller dan een conventionele ketting.

Gaat langer mee | Een riem is bestand tegen stof, water, sneeuw en ijs. Of u nou over asfalt of onverhard terrein rijdt, maakt niet meer uit. De levensduur is langer.

Lichter | Een traditionele ketting weegt al snel meer dan 300 gram terwijl een riem slechts 70 à 80 gram weegt. U bespaart ook gewicht doordat een fiets met riemaandrijving geen kettingkast heeft.

Onderhoudsarm | Waar u de ketting moet smeren, is dat bij de riem helemaal niet nodig. Hierdoor blijft hij schoon. Het onderhoud is dus beperkt. Af en toe schoonspoelen met water is voldoende. Controleer ook af en toe of de riem nog steeds op spanning is.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts