Sinds 1 januari 2017 werd de speed pedelec gelijkgesteld aan de bromfiets. De wetgeving zorgt er dus voor dat je als rijder verplicht bent een helm te dragen en wanneer er geen fietspad is, verplicht bent om op de rijbaan te fietsen.
De SWOV bestudeerde deze manier van werken gedurende enkele weken. Voornamelijk de effecten van de nieuwe plaats op de weg waarbij continu het natuurlijk gedrag wordt geobserveerd, was belangrijk. De deelnemers werden voorzien van een speed-pedelec die uitgerust werd met twee camera’s met ingebouwde GPS en accelerometer om het rijgedrag, de plaats op de weg, de snelheid en de verkeersomstandigheden te registreren.
Het onderzoek toont aan dat er grote verschillen zijn tussen de speed-pedelecrijders. Dé speed-pedelecrijder lijkt niet te bestaan. 23{8d80941504a3f4399d052316f7acfc7f515702429fe600571af3b6ea616dd353} van de afgelegde kilometers wordt op het fietspad afgelegd waar eigenlijk de rijbaan gekozen had moeten worden. Bij gevolg wordt gemiddelde sneller gereden op de rijbaan dan op het fietspad (gem. 32 km/u), terwijl op het fietspad een gemiddelde van 29 km/u wordt geregistreerd. Ook blijkt dat de deelnemers zich regelmatig onveilig voelen op de rijbaan. De camera’s registreren uitingen van irritatie.
Reactie RAI Vereniging op het onderzoek:
RAI Vereniging behartigt de belangen van 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen en van garage-uitrusting zijn bij RAI Vereniging aangesloten.
RAI Vereniging wil dat speed pedelecs (speed E-bike) langs wegen met intensief en snel rijdend autoverkeer op het fietspad mogen rijden, mits daar voldoende ruimte is. Volgens RAI Vereniging heeft de speed pedelecgebruiker met een gemiddelde snelheid van 29 km/h op het fietspad, de meeste overeenkomsten met fietsers. Deze maatregel sluit het beste aan op de conclusie van het SWOV onderzoek en de reactie van minister Schultz dat de speed pedelec in het verkeer een uitdaging is, maar bovenal een aanwinst voor de mobiliteit. Uit het onderzoek blijkt dat 86 {8d80941504a3f4399d052316f7acfc7f515702429fe600571af3b6ea616dd353} van de speed pedelecgebruikers zich niet veilig voelt op de rijbaan. “Wij pleiten daarom voor maatwerk waarbij lokale en regionale weggebeheerders meer ruimte krijgen om speed pedelecs naar het fietspad te sturen, aldus Wouter Jager”, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging.
Op de lange termijn wil RAI Vereniging dat er meer wordt gekeken naar een herindeling van al het vervoer in de drukke steden.
Jager: “Niet de speed pedelecgebruiker is het probleem, maar het gebrek aan infrastructuur en drukker wordende verkeer.”
De overheid heeft met de snelle introductie en aanpassing van de wetgeving voor deze nieuwe fiets al laten zien oog te hebben voor innovaties en de kansen voor dit vervoersmiddel. Nu is het zaak om gezamenlijk te kijken welke oplossingen er zijn voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, zoals dat in het verleden ook met de speed pedelec-helm is gebeurd.