Fietsdelen is de nieuwe mode

Deelfietsen zitten serieus in de lift. Het vervoersmiddel is immens populair bij studenten en pendelaars in België, Nederland en Denemarken. Het aantal gebruikers is de laatste vier jaar gestegen naar meer dan 100.000.

Deelfietsen zijn fietsen die mensen delen. Je betaalt dagelijks, maandelijks of jaarlijks een bedrag om de fiets te gebruiken. Het voordeel van de deelfiets is dat je er zelf geen moet aanschaffen. Deelfietsbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Bekende spelers in België en Nederland zijn Blue Bike, OV-fiets en Swapfiets.

Combinatie openbaar vervoer

Fietsdelen is enorm populair in combinatie met het openbaar vervoer. Je neemt bijvoorbeeld de trein van Breda naar Antwerpen en de laatste 4 km, vanaf het Centraal Station tot je werk, overbrug je bv. met een Blue Bike (België) of een OV-fiets (Nederland). Zo moet je niet sleuren met je eigen fiets op de trein of op de bus.

Bij Blue Bike betaal je 1,15 euro per 24 uur. Dat bedrag ligt bij de OV-fiets van de NS een pak hoger. Zo betaal je per 24 uur, maar liefst 3,85 euro. Je krediet wordt op een lidkaart gezet. Die scan je bij een deelfietsenstalling, je neemt de fiets uit het rek en gaat er mee op pad. Eenvoudig, toch?

Naast Blue Bike en OV-fiets bestaan er ook andere vormen van fietsdelen. Zo is er de Swapfiets, die onder studenten zeer populair is. Bij een Swapfiets koop je een abonnement op een fiets. Je huurt hem dus. In Nederland betaal je voor een fiets met 7 versnellingen (Deluxe 7), 19,5 euro per maand. Voor dezelfde fiets, betaal je in België, Denemarken en Duitsland twee euro minder. Een Swapfiets herken je aan de opvallende blauwe voorband.

Is hij stuk dan bel, app of mail je naar de klantenservice van Swapfiets. Zij bezorgen je dan een andere werkende fiets en nemen de jouwe gratis mee voor reparatie. Op die manier ben je altijd verzekerd van een werkende fiets en ben je snel weer onderweg.

Hoe voordelig is fietsdelen?

Voor een swapfiets met 7 versnellingen betaal je in Nederland 19,5 euro per maand, in België is dat 17,5 euro en met studentenkorting 15 euro. De Blue Bike is 1,15 euro per 24 uur en de OV-fiets is 3,85. Klinkt allemaal goed, maar is dat wel voordeliger dan een eigen fiets? Wij rekenden het uit.

Blue Bike of OV-fiets

Stel dat je per jaar 230 dagen werkt, je elke werkdag met een Blue Bike of een OV-fiets 20 minuten naar je werk fietst en je een 9-to-5-job hebt, dan betaal je in België 95 euro en in Nederland 319 euro per jaar. België is maar liefst 3 keer goedkoper. Als je elke dag nog dat laatste stukje wilt doen met een OV-fiets, dan moet je misschien toch overwegen om zelf een fiets te kopen. Dit soort fietsen zijn bovendien niet bedoeld om elke dag te ontlenen. Ze bestaan vooral voor reizigers of mensen die ze occasioneel nodig hebben.

Swapfiets

Voor een swapfiets betaal je niet per dag, maar per maand. Afhankelijk van waar je woont betaal je voor een fiets met 7 versnellingen 19,5 euro (Nederland) of 17,5 euro (België). Per jaar komt dat neer op respectievelijk 234 en 210 euro. Voor Belgische studenten, die genieten van 15% korting, is dat 180 euro.

Eerlijk gezegd is een Swapfiets voor studenten aan de dure kant, maar toch is het oh-zo populair. Die populariteit heeft het bedrijf vooral te danken aan de service die het zijn klanten biedt. De onderhoudskosten zijn in de prijs verrekend. Je hoeft je met Swapfiets geen zorgen te maken over kapotte onderdelen. Als je Swapfiets kapot is, krijg je een nieuwe in de plaats. Dat heet ‘swappen’. Wanneer je Swapfiets gestolen wordt, betaal je slechts 60 euro voor een nieuwe omdat de rest wordt gedekt door de fietsverzekering van Swapfiets. 15, 17,5 of 19,5 euro per maand mag dan wel prijzig zijn, met een fiets, diefstalverzekering en inbegrepen onderhoudskosten, krijg je waar voor je geld.

Eigen fiets kopen

Voor een deelfiets betaal je, afhankelijk van je fietsfrequentie, honderden euro’s per jaar. Soms krijg je daar ook voordelen bij, zoals gratis onderhoud of een diefstalverzekering. Rijd je vaak lek of heb je een klein budget? Dan is de Swapfiets een goede keuze. Gebruik je elke dag een OV-fiets om naar je werk te gaan? Dan denk je misschien best eens na om een eigen fiets te kopen. Zoals een vouwfiets of een tweedehandsfiets die je in een beveiligde fietsenstalling aan het bus- of treinstation achterlaat. Of je nu het beste kiest voor een eigen fiets, een Swapfiets, Blue Bike, OV-fiets enz. hangt af van je budget en hoe frequent je fietst. Vergelijk daarom altijd de verschillende mogelijkheden en tarieven.

Deelfietsbeleid broodnodig

Hoeveel deelfietsen er ook mogen zijn, een goed deelfietsbeleid is essentieel. Deelfietsen kan je achterlaten waar je wil, free floaten of parkeren in een daarvoor voorziene fietsenstalling, dockingstation. Aanvankelijk konden deelfietsen overal achtergelaten worden. Dat leidde in steden tot grote overlast. Zo groot zelfs, dat Amsterdam in september 2017 besliste om deelfietsen tijdelijk te bannen. Om zo’n overlast te voorkomen maken verschillende steden nu gebruik van dockingstations. Dat zijn fietsenstallingen voorbehouden voor deelfietsen. Wereldsteden als Antwerpen, Milaan, Barcelona en Parijs hebben zo een dockingstationbeleid. Een goed deelfietsbeleid is noodzakelijk, dat bewijzen onderstaande hallucinante beelden uit China.

(lees verder onder video)

Deelfietsbegraafplaats in China

China telt momenteel 17 miljoen deelfietsen waarvan meer dan de helft gestolen is of ergens willekeurig is achtergelaten. Die fietsen worden naar fietsbegraafplaatsen gebracht om te strippen en te recycleren. De deelfiets loopt er de spuigaten uit. Een goed gestroomlijnd deelfietsbeleid is dus broodnodig.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts