Er is nogal wat commotie rond het filmpje van YouTube blogster Renee van der Schoot. Zij kwam op het idee (waarschijnlijk uit een eigen slechte ervaring) om de geloofwaardigheid van fietsenmakers in Nederland te testen met een experiment.
Bekijk hier het filmpje van Renee:
Heel veel reacties kwamen vanuit zowel de wielerbranche als van consumenten.
Is het filmpje ietwat correct? Zijn fietsenmakers naaiers?
Het woord ‘naaier’ verandert mijn laptop in ‘maaier’. Ik geef hem geen ongelijk. Het woord naaier, in deze context, is mij totaal onbekend en al zeker niet voor fietsherstellers. Herstellingen bij de fietsenmaker zijn naast de verkoop een klein onderdeel van het uitbaten van een fietsenzaak. Dit onderdeel neemt zowat 75% van de werkdag in beslag. Da’s niet niks als je weet dat 5% tot 10% van de omzet uit herstellingen komt, bij een doorsnee fietsenzaak.
Waar ligt het verschil dan tussen de fietsenmakers?
Als je het filmpje kritisch bekijkt, ontdek je bij herstellingen van 40 euro een ambitieuzere hersteller. Die gaat verder dan de opgesomde mankementen. Dat pro-actief onderhoud, die zekerheid van jouw fietsenmaker, daar betaal je extra voor. Het is dus aan jou de keuze te maken tussen een pro-actieve (en duurdere) fietsenmaker of een fietsenmaker die fixt wat jij hem zegt te fixen. De balans vinden tussen deze beide heeft te maken met jouw technische kennis. Kan je zelf inschatten wat jouw fiets aan onderhoud nodig heeft, dan kan je perfect naar die fietsenmaker gaan die enkel de zaken fixt die je vraagt. Is dat niet het geval en wil je veilig de baan op, kies dan voor die fietsenmaker die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij het goed doet.
Zijn er dan geen oplichters?
Logischerwijs zijn er in elke branche oplichters. Maar die term wordt gebruikt wanneer de wet misbruikt wordt, wanneer de consument misbruikt wordt. Is het correct de term te gebruiken bij een fietshersteller die zijn job correct en pro-actief uitvoert? Neen.
Tip.
Ga zelf na wat er precies defect is aan je fiets en probeer de fietsenmaker zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat het probleem is. Hou daarbij ook rekening met het type fiets. Een studentenfiets is vaak een herstelling van 100 euro niet waard. Een Koga trekfiets daarentegen moet steeds piekfijn in orde staan.
Wat zijn jullie ervaringen? Deel of laat het ons hier weten.
Het was pas een interessant onderzoek als ze de herstelling effectief liet uitvoeren. Dan zouden de fietsenmakers zien dat de binnenband niet stuk is en nameten dat de ketting nog niet versleten is.
Een pro-actieve fietsenmaker haha. Mooi woord voor oplichter. Mijn ervaring leert dat fietsenmakers het liefst zoveel mogelijk repareren. Echte ‘fietsenmaker’ zijn tegenwoordig op 1 hand te tellen. De doelgroep waar hier over gesproken wordt zijn in mijn ogen “fietsenverkopers” die je voor simpele reparaties het liefst zoveel mogelijk laten betalen, en er desnoods gewoon wat meerwerk bij verzinnen. Een nog gloednieuwe remkabel die vervangen moet worden voor 20 euro. Het is wel duidelijk dat de schrijver van dit artikel een fietsenzaak heeft. Waarschijnlijk eentje waar dit soort praktijken aan de orden van de dag zijn.
Gegroet,
Een fietsenliefhebber die zich niet laat oplichten
Dag @oeteltje:disqus, hartelijk dank voor uw reactie. Ikzelf heb geen fietsenwinkel, maar verzorg wel een aantal fietsvloten uit de toeristische sector. Dat doe ik pro-actief.
Wanneer het over fietsen gaat, heb ik een pro-actieve visie, omdat de fiets nog steeds meer en meer in het verkeer wordt gesteld. Zeker in steden is het van uitermate belang dat de fiets in goede staat verkeert. Spreken we over verhuur, dan is dit onderhoud nog belangrijker. U wil niet weten wat mensen tegenkomen met een fiets die niet van hen is.
Ik wil niet zeggen dat mensen meer moeten betalen voor herstellingen. Ik wil graag wel een bewustwording van het feit dat je als fietser kwetsbaar bent en je dus steeds met een fiets op de baan moet die in orde staat. De tijd van enkel remmen en versnellingen is voorbij.
Maar goed, die pro-actieve visie maakt mij, volgens u, een oplichter. Jammer.
Beste groeten,
Rembrand
Beste Rembrand. Het gaat in dit verhaal over de particuliere sector, waar dit soort misstanden plaats vinden. Dat een huurfiets in orde moet zijn lijkt me logisch en dan is pro actief sleutelen niet verkeerd. Pro-actief sleutelen in particuliere sector houd vaak in dat fietsenmakers ongevraagd werkzaamheden uitvoeren aan een fiets en daar vervolgens geld voor vragen. Ik stel voor dat je eerst even het filmpje gaat kijken, zodat je volgende reactie wel relevant is.
Daar zegt u het. ‘HoudT vaak in dat fietsenmakers ongevraagd werkzaamheden uitvoeren…’. Helemaal akkoord. Het is dan ook een expert, die weet wat nodig is. Klant zoekt ook expertise.
Fietsherstellers die onderdelen vervangen die nog nieuw zijn en dus hun klanten zaken wijsmaken (lees: liegen), die houden het geen jaar vol. Die kom je dus zelden tegen.
Er is helemaal geen verschil tussen huurfietsen en particuliere fietsen. Een fiets, die moet in orde staan. Punt. Ik pleit zelfs voor een fietskeuring, georganiseerd door een private partner / gecertifieerde fietsherstellers.
We (ik alleszins) concluderen dat communicatie van klant naar hersteller en omgekeerd, van cruciaal belang is. Ook dat dit filmpje de fietshersteller in een negatief daglicht plaatst, onterecht en ongegrond en heel kort door de bocht.
@oeteltje:disqus, bedankt voor uw bijdrage.
“We (ik alleszins) concluderen dat communicatie van klant naar hersteller en omgekeerd, van cruciaal belang is. Ook dat dit filmpje de fietshersteller in een negatief daglicht plaatst, onterecht en ongegrond en heel kort door de bocht.”
inderdaad! @oeteltje:disqus de prijs is er ook maar op gezet door een fietshersteller, iedereen kiest zijn prijzen vrij en zal zijn ervaring proberen te gebruiken om de klant goed te helpen.
Waarom is er verschil tussen GSM operatoren? ze bieden toch ook hetzelfde aan?!? maar iedereen zit toch ook niet bij dezelfde?
Je vertrouwd je fiets toe aan diegene die verwacht wordt, er goed werk aan te leveren.
Soms iets te duur of correct en soms maakt hij iets gratis.
Komisch dat fietsenmakers vaak doen als of het rocket science is tegenover een klantje.Niets zo eenvoudig als fiets reparaties en onderhoud. Maar goed , de klanten snappen er ook meestal absoluut niets van 🙂