Gent pakt uit met deelfietsen

We hebben er even op moeten wachten, maar sinds kort heeft Gent zijn eigen private deelfietssysteem. Uit de vele organisaties die zich kandidaat stelden om het project uit te werken, werden er slechts twee geselecteerd. Het Deense Donkey Republic en het Brusselse Billy Bikes mogen het systeem in de stad samen draaiende houden. Maar de vraag is echter: Voor wie zijn die deelfietsen er nu eigenlijk?

Deelfietsen, ook voor mij?

Deelfietssystemen zijn vandaag amper weg te denken uit het straatbeeld. Het is een mooi voorbeeld van hoe de fiets de mobiliteitsdruk in steden kan verminderen. Maar voor wie is het systeem precies bedoeld? Het is algemeen geweten dat een gemiddeld Vlaams gezin om en bij de twee fietsen in huis staan heeft. En in Gent zal dat gemiddelde wel wat hoger liggen. De fiets is hot! Dus vanwaar de nood aan een fietsdeelsysteem?

Het deelfietssysteem zal dus voornamelijk een positief effect hebben op hoe dagtoeristen of pendelaars zich verplaatsen in de stad. De fiets vormt een mooie aanvulling op het openbaar vervoer en is een argument om de wagen achterwege te laten. Het hele systeem is bovendien zeer betaalbaar, zélfs voor een hele dag.

Wat kost me dit?

Het Deense bedrijf Donkey Republic heeft de eer om haar systeem als eerste te lanceren in de stad. Pas in het najaar zal Billy Bikes uit Brussel haar daarbij helpen. En dat systeem? Dat is niet eens zo duur. Donkey Republic hanteert enkele tarieven, en die zien er als volgt uit:

  • 15 min: € 1,50
  • 1 dag: € 12,00
  • 1 maand: € 9,00 (voor een abonnement van € 9,00 per maand kan je een hele maand rondrijden op de oranje deelfietsen in Gent, voor ritten van maximaal 1 uur).
  • 1 maand: € 18,00 (voor het abonnement van € 18,00 per maand kan je de fiets dan weer voor 12 opeenvolgende uren uitlenen. Het abonnement wordt duurder, maar je kan de fiets langer gebruiken, zonder zorgen omtrent de tijdslimiet).

Hoe werkt het?

Zoals zoveel deelfietssystemen in grote steden in België en met uitbreiding Europa, kan je de fietsen ontgrendelen via een app op je telefoon. Wanneer je de app geopend hebt zie je welke fietsen er in jouw buurt beschikbaar zijn. Elke fiets is voorzien van een naam. Jawel, geen nummer, maar een echte naam. Je kiest simpelweg je fiets en je kan vertrekken.

Er zijn echter strengere regels over waar de fietsen na het gebruik gedropt mogen worden. Er zijn namelijk wat klachten over bepaalde deelfietssystemen die geen vaste parkeerplaats voorzien hebben voor hun fiets. Een voorbeeld hiervan is Mobit, dat bekend is van de groene deelfietsen in verschillende steden in Vlaanderen. De fietsen die zij aanbieden zijn niet voorzien van een vaste “drop-plaats” en mogen overal achtergelaten worden.

De Donkey Republic-fietsen worden alles behalve “strooifietsen” – Jeroen Kah, Country Manager voor Nederland en België”

De fietsen van Donkey Republic hebben dus een oplossing voor dit probleem gevonden. De fietsen hebben een aantal vaste parkeerplaatsen, verspreid over het centrum. Na de rit moet je de fiets binnen een perimeter van 100 meter van de parkeerplek ‘droppen’. Doe je dat niet dan riskeer je een boete van € 10,00.

Waar vind je de oranje tweewieler?

Momenteel zijn er 200 oranje deelfietsen die verspreid staan over de stad. Voorlopig kan je ze enkel vinden in het stadscentrum, dus met andere woorden het gebied binnen de R4, de Muide en het Miljoenenkwartier. Op plekken waar je de fietsen het meest verwacht, zoals aan de fietsenstalling van het station Gent-Sint Pieters, staan ze voorlopig niet. Gent hoopt om het aantal fietsen binnen aanzienlijke tijd te verdubbelen, naar 400 dus. Het idee is om de fietsen dan ook buiten het stadscentrum te kunnen aanbieden.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts