We zijn hier eerlijk in: ‘Wij zijn fan van Kopenhagen!’. Niet zozeer voor de Kleine Zeemeermin aan Langelinje Pier maar wel voor iets dat zich meer in het stadscentrum bevindt: de Kopenhaagse mobiliteit.
Het is geen geheim dat Kopenhagen al lang plaats maakt voor fietsers op zijn drukke straten. Meestal is het fietspad er zelfs breder dan de autoweg. Wat wel nieuw is, zijn de verkeerslichten die fietsers toelaten om te heersen over de wegen.
Kopenhagen hoopt tegen 2025 CO²-neutraal te zijn. Daarom stelt de stad alles in het werk om mensen aan te moedigen om hun auto’s op te geven en te vervangen door de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. De stad geeft 8 miljoen euro uit aan de installatie van 380 slimme sensoren die voorrang kunnen verlenen aan bussen en fietsers. Dit met als uiteindelijk doel om busritten 5 tot 20 procent korter te maken. Fietsers zullen 10 procent sneller op hun bestemming geraken.
“De bussen communiceren hun positie, aantal passagiers en eventuele vertragingen met de verkeerssensoren.”, aldus de stad. “Groene lichten kunnen tussen de 8 en 30 seconden verlengd worden om bussen in beweging te houden. Overvolle bussen en bussen met vertraging krijgen absolute voorrang.”
“Om de fietsers vooruit te helpen, hebben we al enkele “groene golven” voor fietsers voorzien. Dit zijn lange stukken weg waar de lichten zo zijn afgesteld dat fietsers en andere voertuigen aan 19km/u nooit een rood licht tegenkomen. Met de nieuwe sensoren zal de stad drie of vier van zulke groene golven toevoegen.”
Ook aan de sportieve fietser is gedacht. Verkeerscamera’s detecteren de snelheid van de fietsersgroep en passen indien nodig de snelheid van de groene golf aan. De droom van elke wielerclub!
Hoelang we moeten wachten om onze citytrip te plannen, is niet duidelijk. Een definitieve startdatum van de hele conversie is er nog niet. Wat wel zeker is, is dat Kopenhagen eens te meer een voorbeeld is voor andere hoofdsteden als het op mobiliteit aankomt.