Is ook de gender-neutrale fiets de toekomst?

‘t Is een feit. Er worden minder herenfietsen verkocht. Mannen vinden het ‘minder erg’ om te fietsen op een damesmodel. Merk je nog verschil bij studentenfietsen? Ach nee, zo nauw steekt het allemaal niet. En maar goed ook zo blijkt.

Voor heel wat mannen is de horizontale bovenbuis een stap te veel om veilig af te stappen. Daarom pleiten tal van organisaties om de overstap te maken naar fietsen zonder hoge stang (bovenbuis). Dat zou het aantal verkeersgewonden op de fiets moeten terugdringen.

Gender-neutrale kinderfietsen

Een veelvoorkomende vraag bij de lokale fietshandel: “Maakt het uit of de fiets een meisjes-design of een jongens-design heeft?” Eenvoudig antwoord: Neen, het maakt niet uit.

Een kinderfiets met een lage instap, heeft bovendien het voordeel van snel af te stappen. Dus het heeft voornamelijk te maken met het sociale aspect. De maatschappelijk verwachting zorgde voor de twee designs.

Het fietsframe doorprikt, en de rest?

Bij de MTB zien we dit het sterkst evolueren. Een typische mannen mountainbike (met een horizontale bovenbuis) zien we niet meer. Wel, zien we slooping frames die zowel voor dames als heren geschikt zijn. Dus er zijn geen verschillen meer?

Jawel! Het zadel, de fietsmaat, het stuur, de suspensie, de geometrie etc. Al deze zaken zijn anders als we de ‘gemiddelde man’ en ‘gemiddelde vrouw’ naast elkaar plaatsen.

“Pink is not the problem”

Bij kinderfietsen maar ook bij volwassen fietsen, eBikes en mountainbikes, merken we zogenaamde vrouwvriendelijke kleuren en mannenkleuren in het frame en accessoires. Wie zijn wij om te zeggen dat je geen roze fiets mag kopen, right?

Tip: Vraag het aan je lokale fietshandelaar, hij of zij helpt je verder met het kiezen van de juiste fiets.

Enjoy your Ride!

Loading

Total
0
Shares
Related Posts