Heel wat fietsers in Nederland en België hebben meer aandacht voor hun smartphone dan voor het verkeer. Nochtans, is de smartphone gebruiken tijdens het fietsen in beide landen verboden. Logisch, want fietsen vraagt aandacht. Wie het toch doet, mag zich aan boetes van respectievelijk 95 en 110 euro verwachten.
Nederland trekt vanaf 1 juli 2019 de boete voor het gebruik van een smartphone op de fiets op naar 95 euro. De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Want ook voor fietsers is het verboden om te sms’en, te bellen of te appen achter het stuur. Ook in België geldt zo’n verbod. Betrapte fietsers moeten er, net als automobilisten, een boete van 110 euro betalen. Bellen of sms’en met de fiets leidend aan de hand is niet strafbaar.
Snel even sms’en op de fiets, dat is toch niet erg?
Een berichtje typen duurt ongeveer vijf seconden. Dat zijn vijf seconden dat je niet met je ogen naar de weg kijkt. Studies tonen aan dat het risico op een ongeval in die situatie toeneemt met factor 23. Dat wil zeggen dat het risico op een ongeval stijgt met 23 meer kans. Snel even je beste vriend sms’en terwijl je fietst, is dus zeer gevaarlijk. Dat doe je dus best al stilstaand.
Je smartphone als navigator? Er zijn ook oplossingen.
Al is het altijd beter om je aandacht volledig te zetten op het verkeer, zijn er ook alternatieven om je navigatie te gebruiken op je smartphone, op je fiets. Stel je navigatie stilstaand in en gebruik oortjes. Let extra goed op als je ook naar muziek luistert op je fiets. Berichtje? Zet je even aan de kant of wacht tot je op je bestemming bent om de sms te lezen. Denk aan wat je zou doen in de auto. We hopen dan ook stilletjes dat producenten van aandrijfsystemen een optie implementeren om de smartphone (via bluetooth) te blokkeren wanneer je aan het fietsen bent (net zoals in de auto).